Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

Sedmični press brifing bi olakšao komunikaciju između suda i medija

Predstavnici Asocijacije izvještača sa Suda BiH su u srijedu, 13. septembra, održali peti radni sastanak, na kojem su diskutovalo o aktuelnim problemima sa kojima se susreću u radu.

Na sastanku su prisutni bili novinari FTV BiH, Dnevnog avaza, BH Radija 1, Glasa Srpske, BIRN-a BiH i predstavnica Fondacije Konrad Adenauer.

Novinari su primijetili da je došlo do zastoja u ažuriranju fotografija na web stranici Suda, u određenim predmetima, te zatražili da nakon svakog ročišta bude postavljen novi, aktuelni materijal.

Ponovljen je raniji zahtjev za mogućnost korištenja press sobe, što bi novinarima koji prate rad Suda omogućilo bolje uslove za rad. Dogovoreno je da se podnese i zvaničan dopis sekretaru Suda kako bi se riješilo ovo pitanje.

Predstavnici Asocijacije izvještača sa Suda BiH i dalje insistiraju na uspostavljanju redovnih sedmičnih press brifinga na kojima bi predstavnici Službi za odnose sa javnošću Tužilaštva, Suda i Odjela za krivičnu odbranu, upoznali prisutne novinare o očekivanim dogođajima za narednu sedmicu.

Pozivajući se na sastanak predstavnika Suda, Tužilaštva i bosanskohercegovačkih medija, održanom u junu ove godine, kada su prisutni novinari dobili obećanja Suda BiH i Tužilaštva da će javnosti biti dostupni pravni spisi, te postavljene biografije i imena tužilaca na web stranicu, predstavnici Asocijacije su podsjetili i ponovili ranije upućene zahtjeve da im se omogući uvid u ovu dokumentaciju.

Zajednička ocjena dosadašnje saradnje je da su i Sud i Tužilaštvo još uvijek prilično “zatvorene” institucije za javnost.

Kašnjenje informacija i nesigurnost predstavnika press službe, kada su u pitanju osjetljivi predmeti, ostavlja prostor za spekulacije koje u svakom slučaju ne mogu ići u prilog ni samoj instituciji, a ni javnosti, zaključeno je na sastanku.

Istaknuta je i dobra međusobna saradnja medija, kao i pohvale izrečene za BIRN-ovu publikaciju Justice Report, koju mediji koriste u svojim izvještavanjima.

Asocijacija izvještača sa Suda BiH osnovana je 2005. godine kako bi se poboljšala saradnje Suda BiH i medija. Rad Asocijacije, kao dio projekta Mediji, civilno društvo i suđenja za ratne zločine Balkanskih istraživačkih mreža BiH, podržava Fondacija Konrad Adenauer.

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter