Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

Sastanak u Trebinju

Drugi po redu sastanak pod nazivom “Transparentnost rada okružnih i kantonalnih sudova i tužilaštava” održan u Trebinju.

Predstavnici sudova i tužilaštava te medija sa područja Istočne Hercegovine složni su u tome da je neophodno unaprijediti saradnju kako bi javnost pravovremeno i na odgovarajući način bila informisana o procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Ovo je jedan od zaključaka dvodnevnog debatnog sastanka pod nazivom “Transparentnost rada okružnih i kantonalnih sudova i tužilaštava” koji je održan u Trebinju u organizaciji BIRN-a BiH i Fondacije Konrad Adenauer.

Susret u Trebinju je drugi u nizu koji se održavaju na području BiH s ciljem da lokalno pravosuđe svoj rad učini transparentnijim, to jest više dostupnim očima javnosti. Prvi sastanak ovakve vrste održan je u Doboju sredinom februara ove godine.

Na sastanku u Trebinju održanom 26. i 27. maja, predstavnici BIRN-a BiH i Asocijacije izvještača sa Suda BiH (AIS) razgovarali su sa predstavnicima medija koji izvještavaju sa suđenja na Okružnom sudu u Trebinju i Kantonalnom sudu u Mostaru, te prate rad tužilaštava koja djeluju na tom prostoru.

Predstavnici medija su ukazali na potrebu da sudovi i tužilaštva imaju stručne osobe koje će obavljati posao glasnogovornika ili službenika za informisanje, što ujedno znači njihovu dostupnost medijima i nakon isteka radnog vremena.

Predstavnici medija su istakli da Okružni sud u Trebinju nema glasnogovornika, kao ni Kantonalni sudu u Mostaru, dok je situacija u Okružnom tužilaštvu Trebinje poboljšana nakon što je tehnički sekretar preuzeo obavezu da bude i službenik za informisanje.

Mediji su zamjerili predstavnicima pravosudnih institucija zašto njihove web stranice, ukoliko već postoje, nisu ažurirane, te zašto se na njih ne može postaviti i raspored suđenja, koji bi novinarima uveliko pomogao pri njihovom radu.

Novinari koji su bili na sastanku izrazili su i nezadovoljstvo zbog činjenice da sa nekih sudova “bivaju izbačeni zbog malih sudnica” iako su suđenja otvorena za javnost.

Predstavnici pravosudnih institucija su istakli da je neophodno da se novinari pridržavaju etičkih i profesionalnih standarda, te se složili sa tvrdnjama novinara da bi primanjem u radni odnos odgovarajućih službenika za informisanje i sami sebi olakšali posao, a i znatno unaprijedili transparentnost svog rada.

Predstavnici pravosuđa su se također složili da je neophodno ažurirati web stranice, s ciljem da pomognu novinarima koji djeluju na tom području da dođu do neophodnih informacija, kao i zbog otvorenosti pravosudnih institucija prema medijima.

Novinari su se također složili da je neophodna njihova edukacija s obzirom da se tokom suđenja susreću s pravnim izrazima i terminima, koje moraju prezentirati na javnosti razumljiv način.

Nakon višesatne rasprave sa predstavnicima pravosuđa i AIS-a, predstavnici medija su se složili da ne mogu komentarisati prvostepene presude s obzirom da one ne znače konačnu presudu i da to znači “direktni uticaj na tok sudskog postupka”. Također, mediji su se složili da sudije ne mogu komentarisati presude.

Zajednički zaključak predstavnika i medija i pravosuđa jeste da “pravosudne institucije trebaju proaktivnije djelovati”, odnosno slati saopćenja za javnost, sazivati konferencije za novinare dok je neka tema aktuelna, a ne mjesec ili pola godine kasnije.

Nakon Trebinja, sastanci ove vrste bit će organizovani u Travniku i Brčkom.

Uz predstavnike BIRN-a i Fondacije Konrad Adenauer, svakom sastanku prisustvuju i predstavnici AIS-a. Asocijacija je osnovana 2005. godine kako bi javnosti približila aktivnosti Suda i Tužilaštva BiH. Na ovaj način AIS širi svoje aktivnosti i na lokalno pravosuđe, sa željom da u mrežu svojih članova uključi što više novinara iz cijele države.

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter