Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

“Produbiti” saradnju između tužilaštva i medija

Saradnju između medija i Okružnog tužilaštva u Doboju treba “produbiti” na način da se zaposli glasnogovornik te institucije kako bi građani mogli na vrijeme dobiti informacije.

Ovo je jedan od zaključaka sastanka održanog 27. septembra u Doboju kojem su prisustvovali predstavnici pravosudnih institucija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i mediji koji izvještavaju o sudskim postupcima.

Kako su istakli predstavnici medija, problem je što je u Okružnom tužilaštvu u Doboju radno vrijeme do 15 sati, a osoba koja obavlja dužnosti službenika za informisanje je ujedno i sekretar te istražne institucije.
“Nemam službeni telefon i ne mogu odgovarati na pozive nakon 15 sati, do kada je radno vrijeme”, kazala je Slobodanka Lukić, sekretar i službenica za informisanje Okružnog tužilaštva u Doboju.

Kako bi izašli “u susret”, često se tužioci koji rade na istragama javljaju novinarima koji imaju njihove privatne brojeve telefona, što predstavnici Asocijacije izvještača sa suda (AIS) smatraju favoriziranjem i stavljanjem novinara u neravnopravan položaj.
Portparol Stanice javne bezbjednosti (SJB) Doboj kaže da je vrlo često zovu novinari i postavljaju pitanja koja bi trebali uputiti Tužilaštvu u Doboju. Unatoč volji da pomogne novinarima, kako kaže portparol SJB-a Doboj, nije u redu da obavlja posao za instituciju u kojoj nije uposlenik.

U Okružnom tužilaštvu u Doboju su rekli da su tražili zapošljavanje portparola, ali da im to nije odobreno. Također, naglasili su da je komunikacija s javnošću poboljšana u posljednjih nekoliko godina.

Novinari koji izvještavaju iz Doboja istakli su kako imaju izuzetno dobru saradnju s policijom, a da im se u popodnevnim satima desi da ne mogu dobiti informacije iz Tužilaštva a riječ je o informaciji koja je aktuelna samo taj dan.

Ovaj sastanak je jedan u nizu koje AIS organizuje zajedno s Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), a s ciljem poboljšanja saradnje između medija i pravosudnih institucija, odnosno ostvarivanja transparentnosti pravosudnih institucija, ali također i odgovornosti medija.

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter