Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

Problem nedobijanja optužnica

Predstavnici Asocijacije izvještača sa Suda BiH (AIS) održali su 28. septembra sastanak i zaključili da se mora iznaći rješenje za problem nedobijanja optužnica od pravosudnih organa, koji onemogućuje rad redovnim sudskim izvještačima.

Nakon što nije udovoljeno zahtjevu novinara da od Tužilaštva BiH dobiju na uvid optužnice za ratne zločine koje je Sud BiH potvrdio, predstavnici AIS-a su se dogovorili da održe sastanak sa uposlenicima te pravosudne institucije i pokušaju dogovoriti mogući način dobijanja optužnica.

“Ne postoji mogućnost da novinar na odgovarajući način uradi posao ukoliko ne zna tačke optužnice. Upravo smo neki dan imali situaciju u kojoj se pojašnjava da je drastično promijenjena tačka tri optužnice za jednog optuženog, a nemamo nikakvog pojašnjenja šta piše u toj tački”, navela je jedna od predstavnica AIS-a.

Problem nedobijanja optužnica nastao je kada je, po odluci Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, zabranjeno da se na web stranicama Suda i Tužilaštva BiH objavljuju imena i prezimena optuženih osoba.

Budući da su optužnice javni dokumenti, BIRN je tražio da ih dobije, ali su iz Tužilaštva BiH kazali da nam “ne mogu pomoći”.  

Iz Suda BiH, koji potvrđuje optužnice Tužilaštva BiH, rekli su da te dokumente moramo tražiti od Tužilaštva jer Sud neće da rediguje njihove dokumente. Prethodno su na web stranici Suda BiH objavljivane potvrđene i redigovane optužnice.

Predstavnici AIS-a će zatražiti sastanak s Borisom Grubešićem u vezi s nemogućnošću dobijanja optužnica, nakon čega će odlučiti da li je potreban sastanak s glavnim tužiocem Tužilaštva BiH.

Osim problema optužnica, s Grubešićem će se razgovarati i o njegovoj sve češćoj nedostupnosti i neodgovaranju na zahtjeve, na što su se novinari više puta žalili.

Također, u vezi sa optužnicama, ali i drugim aktuelnim temama, potrebno je razgovarati i s predstavnicima Suda BiH. AIS će zatražiti sastanak s predsjednicom Meddžidom Kreso i Manuelom Hodžić iz službe za odnose s javnošću.

Osim pravosudnih institucija, u narednom periodu AIS namjerava realizovati sastanke i s predstavnicima OSCE-a i drugim relevantnim institucijama kako bi “zajedničkim snagama” pokušali promijeniti zakonske odredbe koje se tiču zabrane objavljivanja imena i prezimena optuženih za ratne zločine na web stranicama pravosudnih institucija.

Sastanku AIS-a prisustvovali su: Merima Husejnović, Marija Taušan, Aida Alić, Dalio Sijah, Albina Sorguč, Velma Šarić, Anisa Sućeska-Vekić, Erdin Kadunić i Erna Mačkić.

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter