Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

Potrebno unaprijediti suradnju

Asocijacija izvještača sa Suda (AIS) održala je sastanak 20. aprila, na kojem su učesnici razgovarali o aktuelnim problemima sa kojima se susreću mediji prilikom izvještavanja sa suda.

Na sastanku je zaključeno da se treba razgovarati sa predstavnicima Suda BiH kako bi se unaprijedila suradnja i riješio problem dobijanja audio i video zapisa sa suđenja, budući da neki mediji dobijaju snimke, a neki ne.

Predstavnici AIS-a su se složili da sudija koji ne omogući izdavanje audio ili video zapisa sa ročišta treba dati pismeno obrazloženje, kako bi mediji obavijestiti javnost zašto se to događa. Također, naglašeno je da neki mediji iskorištavaju snimke sa suđenja u negativne svrhe, ali da u tom slučaju postoje zakonske mjere kojima se to može spriječiti ili kazniti.

Erna Mačkić i Anisa Sućeska-Vekić su obavjestili prisutne o sastanku koji je održan za predstavnicima Službe za odnose sa javnošću Suda BiH (PIOS) kada se, između ostalog, razgovaralo o izdavanju audio i video materijala sa ročišta.

Predstavnici PIOS-a su na tom sastanku rekli da sudije koje vode ročište odlučuju da li će snimci sa suđenja biti dostavljeni medijima ili ne, te da se snimak ne može izdati bez njihovog odobrenja.

Predstavnici AIS-a smatraju da javnost treba da zna šta se dešava u sudnici i da bi trebali dobiti snimke sa ročišta koja su otvorena za javnost.

Također, predstavnici AIS-a su ukazali na problem kašnjenja saopštenja o pojedinim odlukama Suda BiH, te u nekim slučajevima i o izricanju presuda.

Na sastanku se razgovaralo i o organiziranju obilježavanja pete godišnjice rada BIRN-a, te AIS-a, što je predviđeno za kraj maja, kada će ujedno biti predstavljena publikacija o radu Suda BiH koju izdaje BIRN.

Ovom sastanku AIS-a su prisustvovali: Muamer Selimbegović (FENA), Denis Džidić (BIRN BiH), Velma Šarić (IWPR), Anisa Sućeska-Vekić (BIRN BiH), Dragana Erjavec (TV Justice), Aida Alić (BIRN BiH), Merima Husejnović (BIRN BiH), Mirela Huković-Hodžić (BH Radio 1), Dalio Sijah (BIRN BiH), te Erna Mačkić (BIRN BiH).

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter