Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

Podrška za nove projekte

Asocijacija izvještača sa suda (AIS) održala je još jedan sastanak 25. maja 2009. godine, na kojem su razmatrani aktuelni problemi s kojima se novinari susreću prilikom izvještavanja sa suđenja.

Prisutni su upoznati i sa usaglašenim dnevnim redom regionalne konferencije koju BIRN BiH organizira od 1. do 3. septembra ove godine.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno održati sastanak s predstavnicima službi za odnose s javnošću Suda i Tužilaštva BiH kako bi pokušali unaprijediti suradnju sa izvještačima iz tih institucija.

Anisa Sućeska-Vekić i Nidžara Ahmetašević su naglasile da su razgovarale s Meddžidom Kreso, predsjednicom Suda BiH, i da je ona iskazala punu podršku ideji da se uradi publikacija o petogodišnjem radu ove institucije.

Uz to, Kreso je, kako su prenijele predstavnice AIS-a, izrazila volju da osigura što kvalitetnije audiozapise za TV program koji BIRN BiH uskoro pokreće.

Osim ovih, na sastanku s predstavnicima službi za odnose s javnošću Suda i Tužilaštva BiH ponovno će se pokrenuti pitanje održavanja press brifinga, kao i dobijanja CD-a s ročišta koja su otvorena za javnost.

Prema dosadašnjoj praksi, ukoliko bilo ko spomene ime zaštićenog svjedoka na ročištu koje je otvoreno za javnost, neće postojati mogućnost dobijanja CD-a, što je, prema mišljenju AIS-a, tehnički izvodivo, a kao primjer može se uzeti praksa Haškog tribunala.

Na sastanku AIS-a razmatran je i dnevni red regionalne konferencije koju BIRN BiH organizira u septembru ove godine. Sugestije u vezi s pozivom gostiju iz javnih emitera uvažene su i već su postale sastavni dio dnevnog reda.

Ahmetašević i Erna Mačkić su obavijestile prisutne o predavanju koje su održale studentima druge godine Odsjeka žurnalistika na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu. Kazale su da su studenti bili veoma zainteresirani za izvještavanje sa suđenja, kao i za obrazloženje o toku jednog sudskog predmeta, od istrage do pravosnažne presude.

Na FPN-u su istakli mogućnost da predstavnici AIS-a održe još neka predavanja, što će naknadno biti detaljno dogovoreno. Na sastanku je ukazano na mogućnost da se predavanja o sudskom izvještavanju, osim na FPN-u, održe i na drugim fakultetima.

Ovaj sastanak AIS-a je bio prilika da se prisutni pozdrave s Leom Tajić, koja iz Fondacije Konrad Adenauer prelazi na drugi posao, koji neće biti puno u vezi sa izvještavanjem sa suđenja. Predstavnici AIS-a su Tajić izrazili zahvalnost zbog njenog dosadašnjeg rada.

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter