Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

Poboljšati suradnju u lokalnim zajednicama

Predstavnici Asocijacije izvještača sa suda (AIS) su 24. februara u Sarajevu održali sastanak na kojem su razgovarali o budućim koracima za unaprijeđenje suradnje između pravosudnih institucija u lokalnim zajednicama i predstavnika medija.

Sastanku su osim izvještača sa Suda BiH prisustvovali i predstavnici medija iz šest lokalnih zajednica koji izvještavaju o procesuiranju ratnih zločina pred nižim sudovima.

Zaključak sastanka je bio da kantonalni i okružni sudovi, te tužilaštva trebaju unaprijediti suradnju s predstavnicima medija i tako svoj rad učiniti dostupnijim javnosti.

Predstavnici medija su također ukazali i na nekoliko problema s kojima su se do sada susretali u radu s pravosudnim institucijama u Mostaru, Istočnom Sarajevu i Doboju.

Arnes Grubešić iz Doboja je kazao da je u Okružnom sudu u tom gradu pravilo da novinari moraju dobiti dozvolu za prisustvovanje suđenju, bilo da se radi o televizijskim ekipama ili novinarima koji ulaze bez opreme za snimanja. Ukoliko nemaju dozvolu, nije im dozvoljen ni ulazak na ročište i kad suđenje nije zatvoreno za javnost.

U Kantonalnom sudu u Mostaru, te Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu do informacija novinari dolaze, kako su istakli, na teži način.

Sanela Gaković iz Mostara je kazala da svake sedmice mora pozvati Sud kako bi saznala kada će početi neko od suđenja, dok je Selma Učanbarlić istakla da o suđenjima pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu saznaje od sudije kojeg zove telefonom.

Pravosudne institucije u Unsko-sanskom kantonu, kako kaže Dženita Džubur iz Bihaća, izgradile su dobar odnos s predstavnicima medija. Džubur ističe da nema problema u suradnji s pravosuđem u ovom gradu nakon što ih je upoznala da je dopisnica BIRN-a BiH, u sklopu njegovog projekta Lokalno pravosuđe pod lupom.

Zbog situacija u pojedinim lokalnim zajednicama, predstavnici AIS-a će 24. marta održati prvi sastanak ove godine s medijima i predstavnicima pravosuđa, i to u Mostaru. Cilj sastanka je da se unaprijedi suradnja medija i pravosudnih institucija na tom području.

Tokom godine sastanci će biti održani i u Tuzli, Bihaću, te Sarajevu.

Predstavnici AIS-a su također zaključili da bi u narednom periodu trebali održati sastanke i s predstavnicima Suda i Tužilaštva BiH, kako bi pokušali otkloniti aktuelne probleme, te dogovoriti suradnju koja bi bila primjer dobre prakse otvorenosti pravosudnih institucija.

Na sastanku AIS-a prisustvovali su: Arnes Grbešić (Radio ZOS), Dženana Sivac (RTV Zenica), Sanela Gaković (Radio Stari Most), Nebojša Kolak (Nezavisne novine), Dženita Džubur (RTV Bihać), Muamer Selimbegović (Fena), Aida Mia Alić (BIRN), Denis Džidić (BIRN), Dragana Erjavec (BIRN), Erna Mačkić (BIRN), Anisa Sućeska-Vekić (BIRN), Amer Jahić (BIRN), Albina Sorguč (BIRN) i Selma Učanbarlić (BIRN).

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter