Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

Poboljšanje saradnje sa Uredom za odnose s javnošću Suda BiH

Asocijacija izvještača sa suda (AIS) održala 14. aprila ove godine još jedan sastanak, na kojem se raspravljalo o problemima s kojima se suočavaju novinari tokom izvještavanja sa Suda BiH, te su članovi upoznati s pomjeranjem termina održavanja Regionalne konferencije koju organizira BIRN BiH.

Na sastanku AIS-a prisutni su dogovorili kako je potrebno da se do kraja ovog mjeseca održi sastanak s predstavnicima službi za odnose s javnošću Suda i Tužilaštva BiH. Razlozi sastanka su ponovno postavljanje zahtjeva da se održavaju redovni press-brifinzi, te da se zatraži dobijanje fotografija sa svih suđenja koja su otvorena za javnost.

Uz to AIS želi izraziti zahvalnost Službi za odnose s javnošću Suda BiH na otvaranju dežurne telefonske linije, na koju novinari mogu zvati i dobijati informacije van radnog vremena, a što je prethodno bio zahtjev AIS-a.

Na sastanku AIS-a postavljano je pitanje proširivanja članstva i za novinare koji izvještavaju s Kantonalnog suda u Sarajevu.

Članovima je saopćeno i da je pomjereno vrijeme održavanja Regionalne konferencije za početak septembra.

Sastanku su prisustvovali: Lea Tajić (Fondacija Konrad Adenauer), Anisa Sućeska-Vekić (BIRN BiH), Aida Alić (BIRN BiH), Merima Husejnović (BIRN BiH), Muamer Selimbegović (FENA), Velma Šarić (IWPR), Erna Mačkić (BIRN BiH) i Denis Džidić (BIRN BiH).

Asocijacija izvještača sa suda osnovana je 2005. godine kako bi, kroz koordiniran rad, približila javnosti aktivnosti Suda i Tužilaštva BiH. AIS finansijski podržava Fondacija Konrad Adenauer kao dio projekta “Mediji, civilno društvo i suđenja za ratne zločine” BIRN-a BiH.

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter