Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

Planovi za sastanak u Tuzli

Asocijacija izvještača sa Suda BiH održala je sastanak 19. maja, sa ciljem detaljnijih dogovora oko održavanja sastanaka u lokalnim zajednicama između predstavnika pravosudnih institucija i medija.

Takav sastanak biti će održan u Tuzli 1. juna ove godine i to sa predstavnicima pravosuđa iz Tuzlanskog kantona i Bjeljine, te medija koji izvještavaju sa tih područja. Cilj sastanaka je unaprijediti suradnju između pravosudnih institucija i medija, a kako ne bi bili narušene istrage i sudski postupci, a kako bi novinari mogli izvještavati, poštujući etički kodeks i osnovna pravila profesionalnog izvještavanja.

Na sastanku AIS-a iznijeti su problemi sa kojima se susreću novinari koji izvještavaju sa Suda BiH i iz Tužilaštva BiH. Još jedanput su podsjetili na problem nedobivanja optužnica, koji su sukladno obavjesti Agencije za zaštitu ličnih podataka BIH povučene sa web stranica ovih institucija.

Novinari su istakli da mogu dobiti optužnicu kada zatraže pismenim zahtjevom, ali duže vremena čekaju kako bi ista bila redigovana. Također, novinari su naglasili i da vrlo često te optužnice bivaju previše redigovane, pa da ne mogu iz istih da vide osnovne podatke a koji ne spadaju u lične podatke optuženih ili svjedoka.

Na sastanku su istaknuti i ostali zahtjevi koje AIS pokušava dogovoriti sa predstavnicima Službi za odnose sa javnošću, kao što je održavanje mjesečnih brifinga. U Službama za odnose sa javnošću kažu da nemaju dovoljno kapaciteta da održe brifinge za novinare, dok novinari po uzoru na Haški tribunal smatraju da bi im to bilo od izuzetne koristi.

Predstavnici AIS-a su dogovorili da na sastanku u Tuzli budu prisutni novinar BIRN-a i IWPR-a, kako bi mogli da podjele iskustva sa novinarima koji izvještavaju iz pravosudnih institucija u Tuzli, te razmotre mogućnosti unaprijeđenja suradnje sa predstavnicima pravosudnih institucija.

Na sastanku Asocijacije bili su prisutni novinari BIRN-a, BH Radija, FENA-e i IWPR-a.

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter