Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

Planovi za sastanak u Brčkom

Asocijacija izvještača sa suda (AIS) održala redovan sastanak 23. oktobra, na kojem su razmatrani aktuelni problemi te organizovanje sastanka u Brčkom.

Predstavnici BIRN-a su upoznali članove Asocijacije o problemu sa kojim su se suočili, odnosno održanoj javnoj statusnoj konferenciji na Sudu BiH o njihovom pisanju. Konferencija je sazvana jer je BIRN u septembru objavio intervju sa zamjenikom glavnog tužioca Davidom Schwendimanom, u kojem je on, kako je kasnije rekao, iznio pogrešan podatak.

Tužilac je nakon održane konferencije uputio izvinjenje BIRN-u i pojašnjenje Sudu, u kojem preuzima odgovornost za iznesenu informaciju.

BIRN je uputio pismo Sudu, Tužilaštvu i OSCE-u obavještavajući ih o onome što se desilo, te je predsjednica Suda BiH sazvala neformalni sastanak, na kojem je BIRN tražio da se na javnoj konferenciji objavi da ne snosi odgovornost za pogrešku u tekstu.

I pored toga što je Sud brzo reagovao, AIS je zauzeo stav po ovome pitanju, naglasivši da se ovakve situacije ne smiju ponoviti ni prema jednom mediju u BiH, jer se to može smatrati udarom na njihovu nezavisnost. Također je zaključeno da ovakav odnos Suda i Tužilaštva BiH nije u interesu javnosti jer posvećivanje statusne konferencije izvještavanju medija predstavlja “razvodnjavanje” suđenja.

Spomenuti su i drugi problemi sa kojima se novinari susreću u radu sa Sudom BiH, prije svega neblagovremeno dobijanje fotografija i audiozapisa sa ročišta, nedostupnost glasnogovornika na službeni telefon van oficijelnog radnog vremena…

Zaključeno je da se ovi problemi trebaju posebno obrazložiti na sastanku AIS-a, Suda i Tužilaštva.

Dogovoreno je organizovanje sastanka sa predstavnicima medija i pravosudnih institucija koje djeluju na prostoru Brčko Distrikta za 5. novembar ove godine. Ispred AIS-a sastanku će prisustvovati Muamer Selimbegović, predstavnica BIRN-a će biti Aida Alić, te Lea Tajić ispred Fondacije Konrad Adenauer.

Na sastanku AIS-a razmatrana je i mogućnost proširenja mreže pozivanjem novinara u članstvo.

Sastanku su prisustvovali: Lea Tajić (Fondacija Konrad Adenauer), Alma Đozo (Nezavisne novine), Mirela Huković-Hodžić (BH Radio 1), Muamer Selimbegović (FENA), te Anisa Sućeska-Vekić, Nidžara Ahmetašević, Aida Alić, Merima Husejnović, Denis Džidić i Erna Mačkić (BIRN).

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter