Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

Pismo reagovanja

Pismo upućeno Uredu za informisanje Suda BiH sa sastanka AIS-a.

Poštovani/a,

Asocijacija izvještača sa Suda BiH (AIS) ovim putem želi izraziti negodovanje u vezi sa odlukom iz “Pravilnika o ostvarivanju pristupa informacijama pod kontrolom Suda BiH”, koji je usvojen na Opštoj sjednici. Smatramo da odluka nije primjerena zbog nekoliko razloga, a na prvom mjestu što će njenim provođenjem javnost uveliko biti uskraćena za informacije iz sudnica.

Podsjećamo da AIS već duže vrijeme šalje apele prema Sudu BiH da, prema praksi Haškog tribunala, medijima bude dostupno više fotografija iz sudnice. U nekoliko navrata smo čak dobili i javna obećanja da ćemo dobijati više fotografija, na kojima će se vidjeti svjedoci koji nemaju zaštitne mjere, sudije i tužioci, ali ta obećanja nikada nisu ostvarena, nego su ovom odlukom čak i potpuno zanemarena.

Novinari koji izvještavaju iz Suda BiH, kako sa suđenja za ratne zločine, tako i za organizirani kriminal, smatraju da bi se trebala popraviti dosadašnja praksa kada je u pitanju izdavanje fotografija, a ne još više suziti izbor. Ukoliko dobijamo samo fotografije optuženih na početku, na sredini i kraju suđenja, mislim da javnost ostaje uskraćena za informaciju iz sudnice, a fotografija jeste informacija.

Također još jednom negodujemo jer i dalje ne dobijamo fotografije drugih učesnika u procesu. To što objavljujemo samo slike optuženih može korisiti odbranama kao argument u nekim situacijama. Naime, odbrane mogu tvrditi da se, time što mediji ponavljaju slike optuženih, razvija predrasuda o određenoj osobi prije nego je dokazana njena ili njegova krivica, na što smo već upozorili, i za to dobili podršku sudija.

Primjer koliko selektivno izdavanje fotografija, koje je već na djelu, dovodi objektivno informiranje u nepovoljnu situaciju, možemo vam lako dati. Sa suđenja gdje je od grupe optuženih jedan priznao krivicu, i dalje dobijamo fotografiju svih njih zajedno. Isto tako, nerijetko se dešava da usred zimskog godišnjeg doba dobijamo fotografije optuženih u ljetnim košuljama i slično.

Također izražavamo strah da vaša nova odluka znači da nećemo dobijati ni videozapise tokom suđenja, nego samo na kraju, na sredini i početku. To bi bio veliki problem i uveliko bi ugrozilo mogućnost izvještavanja o radu Suda.

Smatramo da je i Sudu BiH u cilju da se više otvori prema javnosti, a to će postići jedino putem medija, pa vas stoga molimo da razmotrite odluku.

Zbog toga, apelujemo na vas da prenesete naše neslaganje sa donesenim Pravilnikom, jer smo ubijeđeni da Sud na ovakav način neće u javnosti dobiti veću podršku za svoj rad, niti će to doprinijeti boljem informiranju o dešavanjima u toj instituciji.

Na kraju, podsjećamo vas na nešto što vaše sudije javno govore –“pravda mora biti vidljiva”. Nadamo se da ćete se složiti sa ovim i razmotriti odluku koja će umanjiti vidljivost provođenja pravde u našoj zemlji.

Asocijacija izvještača sa Suda okuplja predstavnike printanih i elektronskih medija u BiH.

 

S poštovanjem,

Asocijacija izvještača sa Suda BiH

23. oktobar 2009. godine u Sarajevu

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter