Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

Novinari Asocijacije bi željeli u svoj rad uključiti Upravu suda i Kolegij sudaca

Na šestom sastanku Asocijacije izvještača sa Suda BiH, održanom u četvrtak, 19. oktobra 2006. članovi Asocijacije su predložili da se pored predstavnika Press službe Suda i Tužilaštva u rad Asocijacije uključe Uprava Suda i Kolegij sudaca.

Iako je saradnja sa Press službom Suda i Tužilaštva BiH ocijenjena uspješno, neki zahtjevi se ponavljaju konstantno, na što predstavnici ovog Odjela nisu u mogućnosti odgovoriti jer ne spadaju pod kompetencije ovog tijela.

Predstavnici Press službe Suda i Tužilaštva BiH će se i dalje zalagati za ispunjenje nekih od zahtjeva koji se odnose na ažuriranje fotografija na web stranici Suda i Tužilaštva po određenim predmetima, što će ponuđeni materijal učiniti interesantnijim široj javnosti.

Također, predstavnici Press službe Suda i Tužilaštva BiH će se založiti za korištenje press sobe, kako bi novinari konačno dobili bolje i brže uslove za rad.

Zahtjevi za redovitim press briefingom, kao i dostupnost javnim spisima zahtijevaju nešto kompleksniji pristup.

Prisutni članovi Asocijacije su se predložili da se u rad Asocijacije aktivno uključe Uprava suda i Kolegij sudaca, kako bi zajednički radili na izradi standarda za korištenje javnih spisa, kao i uspostavi sedmičnih press briefinga.

Novinari su zatražili da se press saopštenja koje dolaze sa Suda i Tužilaštva upućuju prilagođena novinarskom jeziku, a ne isključivo izrečena pravnom terminologijom, kako bi se prilikom pisanja izvještaja izbjegle nenamjerne greške u interpretaciji određenih činjenica.

Ovom prilikom je istaknut značaj efikasnog ažuriranja sedmičnih izjava i optužnica koje se moraju naći na web stranici.

Imajući u vidu dosadašnje zahtjeve, predstavnici BIRN BiH su predložili specijalizovani trening za djelatnike Press službe po ugledu na praksu sličnih institucija, kao bi se ovaj veliki zajednički projekat mogao raditi profesionalnije na obostrano zadovoljstvo.

Predstavnica Fondacije Konrad Adenauer je upoznala članove Asocijacije sa aktivnostima vezanim za izradu Annex-a Press Codex-a koji bi se odnosio na izvještavanja sa sudova i tužilaštava, što će biti i tema sljedećeg susreta članova Asocijacije.

Sastanku Asocijacije izvještača sa Suda i Tužilaštva BiH prisustovali su novinari iz Nezavisnih novina, Dnevnog lista, Dnevnog avaza, Glasa Srpske, BIRNa BiH, agencije Fena i predstavnica Fondacije Konrad Adenauer.

Asocijacija izvještača sa Suda i Tužilaštva BiH osnovana je 2005 sa ciljem bolje prezentacije rada Suda i Tužilaštva BiH domaćoj i međunarodnoj javnosti, finansijski podržana od Fondacije Konrad Adenauer kao dio projekta Mediji, civilno društvo i suđenja za ratne zločine BIRNa BiH za 2006.

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter