Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

Nove prepreke u radu

Asocijacija izvještača sa suda (AIS) održala je 16. juna sastanak na kojem su novinari razgovarali o problemu povlačenja optužnica sa web stranica državnog Suda i Tužilaštva.

Erna Mačkić je obavijestila prisutne da je razgovarala s Manuelom Hodžić iz Ureda za odnose s javnošću Suda BiH, koja joj je rekla da su sa web stranice ove institucije skinute sve optužnice zbog prigovora Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Agencija je naredila povlačenje optužnica, kako pojašnjava Hodžić, zbog kršenja prava optuženih na zaštitu ličnih podataka koji, između ostalog, uključuju njihovo ime i prezime.

Mačkić je kazala da će osim optužnica, Sud po zahtjevu Agencije za zaštitu ličnih podataka morati povući prvostepene i drugostepene presude.

Predstavnici AIS-a su dogovorili da će izvršiti medijski pritisak da Agencija promijeni ovakvu odluku, jer uskraćivanje podataka sadržanih u optužnicama onemogućava rad novinarima koji izvještavaju iz pravosudnih institucija, te široj javnosti koja je zainteresirana za praćenje procesuiranja ratnih zločina.

Novinari BIRN-a su se usaglasili da će kontaktirati sve relevantne faktore, uključujući međunarodnu zajednicu i predstavnike Haškog tribunala, kako bi napravili analizu o povlačenju optužnica, koje bi trebale biti javni dokumenti.

Nakon što dobije sve potrebne informacije, AIS će napraviti saopćenje, te organizirati potpisivanje peticije da se optužnice vrate na web stranice.

Na ovom sastanku AIS-a Mačkić je obavijestila prisutne i da je krajem maja održala predavanje na konferenciji “Pravosuđe i mediji”, koju je organiziralo Vijeće za štampu. Konferenciji su prisustvovali novinari, te sudije i tužioci iz Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta, koji su istakli kako nisu dovoljno obučeni da bi uspješno sarađivali s medijima.

Nakon što je Mačkić navela konkretne primjere problema s kojima se novinari susreću u saradnji sa sudijama, tužiocima i glasnogovornicima iz lokalne zajednice, predstavnici AIS-a su zaključili da je potrebno nastaviti s realizacijom edukativnog modela u lokalnim zajednicama koji je bio započet prije godinu dana.

Koristeći ranija iskustva, predstavnici AIS-a bi trebali održati edukacije sa sudijama, tužiocima, novinarima, a onda i zajednički sastanak kako bi pokušali riješiti ustanovljene probleme.

Osim Erne Mačkić, sastanku AIS-a su prisustvovali Anisa Sućeska-Vekić, Jasmina Đikoli, Merima Husejnović, Dragana Erjavec, Dalio Sijah, Marija Taušan, Albina Sorguč i Velma Šarić.

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter