Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

Neophodna edukacija novinara

Predstavnici BIRN-a, Asocijacije izvještača sa Suda BiH (AIS) održali su 13. oktobra zajednički sastanak između predstavnika pravosudnih institucija Unsko-sanskog kantona (USK) i medija koji izvještavaju o suđenjima za ratne zločine.

Zaključci sastanka su da je potrebna edukacija novinara koji prate suđenja za ratne zločine, kao i ostala krivična djela, dok će pravosudne institucije pokušati da se što više otvore javnosti, kako bi imala mogućnost saznati šta rade.

Načini da se pravosudne institucije otvore prema medijima su, osim odgovaranja na novinarske upite, slanje saopštenja kada za to postoji potreba, redovno ažuriranje web stranica, te održavanje press brifinga.

Predstavnici Kantonalnog suda u USK-u istakli su da nemaju glasnogovornika, nego stručnog saradnika koji pokušava odgovoriti na upite novinare, naglasivši da nisu imali praksu da šalju saopštenja za medije.

“Elektronski mediji često imaju mogućnost da snime početak suđenja u sudnicama Kantonalnog suda u Bihaću, te da dobiju audio zapise sa suđenja. Međutim, veliki problem nam predstavljaju smještajni kapaciteti jer svi prolaze kroz isti hodnik. Nemamo mjesta za novinare. A upitni su i sigurnosni uslovi”, kazala je Edina Arnautović, predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću.

Jasmin Mesić, glavni tužilac u Tužilaštvu USK-a, kazao je da su prepoznali važnost otvaranja prema medijima, odnosno uspostavljanja suradnje medija i pravosudnih institucija, s obzirom na veliki broj oštećenih osoba u suđenjima za ratne zločine.

Predstavnici medija ističu da nastoje “pokriti sva suđenja za ratne zločine koji se vode pred Sudom u Bihaću” ali da zbog nedovoljne edukcije često prave greške, a da ih nisu ni svjesni.

I branioci koji zastupaju interese optuženih na suđenjima za ratne zločine u Bihaću ističu da nemaju zadovoljavajuću komunikaciju sa medijima jer novinari nisu dovoljno edukovani i najčešće ono što izjave prenesu drugačije nego što jeste.

“Novinari su dosta objektivni kada izvještavaju sa početka suđenja, dok velike greške prave kada je riječ o hapšenju. Naši klijenti tada trpe veliku štetu”, kazao je branilac Hasan Veladžić.

S druge strane, novinari ističu da nisu za sve krivi, te da su često uskraćeni za informacije od branilaca, osobito onih po službenoj dužnosti koji dolaze iz drugih područja BiH.

Mirela Huković-Hodžić, novinarka BH Radija 1, koja je ujedno predstavnica AIS-a, novinarima je objasnila o čemu trebaju voditi računa kada izvještavaju o sudskim procesima.

Učesnici su zaključili da je potrebno u narednih šest mjeseci održati radionicu koja bi bila edukativnog karaktera, a sa ciljem veće transparentnosti pravosudnih institucija i odgovornosti medija.

Nakon sastanka, predstavnici BIRN-a i AIS-a su gostovali na RTV-u Bihać, gdje je također razgovarano o načinu na koji mediji izvještavaju i koliko su otvorene za suradnju pravosudne institucije u USK-u.

Sastanak u Bihaću je jedan u nizu koje BIRN BiH organizuje u suradnji sa fondacijom Konrad Adenauer Stiftung.

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter