Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

Nastojati riješiti problem objavljivanja optužnica

Članovi Asocijacije izvještača sa suda (AIS) održali su 14. decembra posljednji sastanak u ovoj godini i zaključili da se mora pokušati riješiti problem objavljivanja optužnica na web stranicama Suda i Tužilaštva BiH.

Problem objavljivanja optužnica na web stranicama nastao je nakon odluke Agencije za zaštitu ličnih podataka da se zaštite podaci optuženih za ratne zločine i druga krivična djela.

Jedan od predstavnika AIS-a obavijestio je prisutne da postoji mogućnost da se dobiju redigovane optužnice od Tužilaštva BiH, na osnovu zahtjeva koji uputi određena medijska kuća.

“Ova odluka je proizašla iz Zakona o zaštiti ličnih podataka, a i svjesni smo da Sud i Tužilaštvo moraju djelovati u skladu sa Zakonom, ali isto tako to ne znači da se u tim optužnicama treba redigovati broj žrtava ili ime suda”, istakla je jedna od članica AIS-a.

Članovi AIS-a su se osvrnuli i na nepostojanje sedmičnih press-konferencija Tužilaštva i Suda BiH, ističući da i nakon višebrojnih zahtjeva, mediji od Suda i Tužilaštva dobijaju isti odgovor o “nepostojanju tehničke podrške” za održavanje tih sastanaka.

Kao moguće rješenje ovih problema, članovi AIS-a su se složili da bi trebali početkom sljedeće godine održati zajednički sastanak sa novim predsjednikom Suda BiH i sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH, kako bi im predočili ozbiljnost problema s kojim se mediji svakodnevno suočavaju tokom izvještavanja sa suđenja za ratne žločine.

Članovi AIS-a su na ovom sastanku identifikovali i problem “zatvorenosti” lokalnih sudova i tužilaštava u BiH. Kao primjeri navedni su nedavni pokušaju komunikacije sa Okružnim tužilaštvom iz Istočnog Sarajeva, koje se skoro u potpunosti oglušilo na zahtjeve za razgovor sa glavnim tužiocem.

Predstavnici AIS-a su zaključili da trebaju identifikovati lokalne zajednice u kojima su ovi problemi najizraženiji, te ih pokušati riješiti medijacijom između predstavnika pravosudnih institucija i predstavnika medija iz tih lokalnih zajednica.

Članovi AIS-a također su zaključili da će u januaru 2011. godine održati zajednički sastanak sa članovima Asocijacije iz lokalnih zajednica, na kojem će se utvrditi plan rada za sljedeću godinu, te strategija dijaloga između pravosudnih tijela i medija u cijeloj BiH.

Sastanku AIS-a prisustvovali su: Merima Husejnović, Marija Taušan, Aida Alić, Denis Džidić, Albina Sorguč, Dragana Erjavec, Erna Mačkić, Velma Šarić, Muamer Selimbegović, Sabina Woelkner i Amila Nezirović.

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter