Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

Nastavak rasprave o zaštiti podataka

Članovi Asocijacije izvještača sa suda (AIS) održali su još jedan sastanak 12. jula ove godine, na kojem je razmatran aktuelni problem o zaštiti imena optuženih i osuđenih osoba u optužnicama i presudama koje se objavlju na web stranicama Suda i Tužilaštva BiH.

Budući da je BIRN na sebe preuzeo obavezu da kontaktira sve relevantne institucije u vezi sa zaštitom imena optuženih i osuđenih osoba, a što je od Suda i Tužilaštva BiH zatražila Agencija za zaštitu ličnih podataka, zaključeno je da se i dalje na tome treba raditi.

Ponovno su se među članovima AIS-a pojavila pitanja da li je od javnog interesa objavljivanje imena i prezimena optuženih i osuđenih osoba, da li se time potiče kolektivna krivica jednog naroda i slično.

Zbog ovakve situacije, BIRN će nastaviti kontaktirati predstavnike domaćih i međunarodnih institucija kako bi dobio potrebne odgovore. 

Također, na sastanku se razgovaralo i o trenutnoj suradnji sa predstavnicima Službi za informisanje Suda i Tužilaštva BiH.

Zbog problema kao što je nemogućnost dobijanja audio zapisa sa ročišta, kao i neodgovaranja na pitanja novinara u zakonskom roku, zaključeno je da se ponovno moraju održati sastanci sa glasnogovornicima ovih institucija, kako bi se izbjegli nesporazumi i unaprijedila suradnja.

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter