Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

Naredni sastanak u Trebinju

Izražavajući zadovoljstvo zbog uspješnjih susreta sa predstavnicima pravosuđa i medija iz Doboja i Zenice, predstavnici AIS-a dogovorili da naredni takav sastanak bude u krajem maja u Trebinju.

Šesnaesti po redu sastanak članova Asocijacije izvještača sa suda (AIS), održan je u srijedu 19. marta 2008. godine i bio je posvećen razgovoru o daljim planovima po pitanju aktivnosti razmjene iskustava sa lokalnim zajednicama, a po uzoru na februarski susret članova AIS-a i predstavnika pravosuđa i medija iz Doboja i Zenice.

Naredni sastanak između predstavnika AIS-a i lokalnog pravosuđa, odnosno medija, planiran je za drugu polovicu maja, a održaće se u Trebinju.

Sastanak u Doboju bio je prvi u nizu za ovu godinu planiranih susreta koji nose naziv – „Transparentnost rada okružnih i kantonalnih sudova i tužilaštava“, tokom kojih se, prvo na odvojenim, a potom na zajedničkom sastanku sa novinarima, sudijama, tužiocima i pravnicima, razgovaralo o izvještavanju o sudskim procesima.

Ovi susreti su plod projekta kojeg su početkom godine pokrenuli BIRN i Konrad Adenauer Stiftung.
Planirani susreti su prilika da se učvrsti saradnja između Asocijacije izvještača sa suda i lokalnih pravosudnih organa i medija, a u cilju boljeg i efikasnijeg rada obje strane, te boljeg informisanja javnosti o procesima koji se vode na tim sudovima. Istovremeno, na taj način AIS će proširiti saradnju sa novinarima i medijskim kućama koji djeluju u manjim lokalnom sredinama i sarađuju sa sudovima na lokalnim razinama.

Iako je sistem rada na Sudu BiH umogome bolji u odnosu na lokalne, predstavnici AIS-a su na posljednjem sastanku ustvrdili da se od državnog suda mora tražiti poboljšanje uvjeta za rad ili boravak novinara u zgradi pravosudnih institucija. Naime, s obzirom na nepostojanje posebne prostorije za novinare, profesionalni izvještači sa Suda primorani su tokom većih ili manjih pauza boraviti na hodnicima.

Ovo je problem na koji su predstvanici AIS-a više puta ukazivali u proteklih godinu dana.

Na sastanku AIS-a 19. marta su prisustvovali predstavnici BIRN-a, Fondacije Konrad Adenauer, te novinari-izvještači sa Suda ispred redakcija BH Radija 1, Nezavisnih novina i agencija Fena i Justice Report.

Asocijacija izvještača sa Suda osnovana je 2005. godine kako bi, kroz koordiniran rad, približila javnosti aktivnosti Suda i Tužilaštva BiH. AIS finansijski podržava Fondacija Konrad Adenauer kao dio projekta “Mediji, civilno društvo i suđenja za ratne zločine” BIRN-a BiH.

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter