Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

Na 15. sastanku AIS-a o planovima za 2008. godinu

Predstavnici AIS-a su se usaglasili da se tokom 2008. godine organiziraju susreti sa predstavnicima lokalnih sudova i medija.

Petnaesti po redu sastanak predstavnika Asocijacije izvještača sa suda (AIS) održan je 22. januara u Sarajevu.

Tokom susreta, kojem su prisustvovali predstavnici BIRN-a, Fondacije Konrad Adenauer, te novinari-izvještači sa Suda ispred redakcija BH Radija 1, Oslobođenja, Nezavisnih novina i agencije Justice Report, akcenat je stavljen na planove AIS-a za 2008. godinu.

Članovi AISa su naglasilipotrebu za proširivanjem AIS mreže u narednoj godini i na predstavnike lokalnih medija širom BIH s ciljem transparentnijeg procesuiranja ratnih zločina kako pred Sudom i Tuzilaštvom BIH, tako i pred kantonalnim i okružnim sudovima.

Ističući kako je prioritet AIS-a u narednom periodu saradnja sa lokalnim sudovima u BiH, te lokalnim medijima koji prate suđenja za ratne zločine, dogovoreno je da će članovi AIS-a tokom 2008. godine organizirati četiri susreta sa predstavnicima lokalnih sudova, odnosno medija.

Planirani susreti biće prilika da se učvrsti saradnja između Asocijacije izvještača sa suda i lokalnih pravosudnih organa u cilju boljeg i efikasnijeg rada obje strane, te boljeg informisanja javnosti o procesima koji se vode na tim sudovima. Istovremeno, na taj način AIS će proširiti saradnju sa novinarima i medijskim kućama koji djeluju u manjim lokalnom sredinama i sarađuju sa sudovima na lokalnim razinama.

Ovi susreti imaju za cilj edukaciju predstavnika medija i pravosudih organa o važnosti postojanja transparentnosti sudskih procesa vezaih za ratne zločine, kao i načinima objektivnog izvještavanja prema Kodeksu za novinare, te zakonima i pravilima po kojima rade pravosudne institucije u BIH. Cilj je također podijeliti naučene lekcije i dobre prakse ostvarene u protekle dvije godine, u saradnji članova AISa i predstavnika Suda i Tužilaštva BIH.

Prvi susreti planirani su za 6. februar, i to sa predstavnicima okružnog suda u Doboju, te posebno sa predstavnicima tamošnjih medija koji već prate suđenja za ratne zločine na ovim sudovima, ili su zainteresirani da se upoznaju s tom oblašću. Zajednički susret članova AIS-a, predstavnika medija i lokalnog pravosuđa u Doboju, na kojem bi se razvili modeli zajedničke saradnje, planiran je za 13. februar.

Dogovoreno je da se nakon zajedničkog sastanka u Doboju održi i konferencija za javnost na koju bi bili pozvani predstavnici lokalnih medija, nevladinih organizacija, kao i međunarodnih organizacija koje djeluju u tom području.

Asocijacija izvještača sa Suda osnovana je 2005. godine kako bi, kroz koordiniran rad, približila javnosti aktivnosti Suda i Tužilaštva BiH. AIS finansijski podržava Fondacija Konrad Adenauer kao dio projekta “Mediji, civilno društvo i suđenja za ratne zločine” BIRN-a BiH.

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter