Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

Još jedan sastanak AIS-a

Predstavnici Asocijacije izvještača sa suda (AIS) su 4. decembra 2007. godine u Sarajevu održali svoj 14. sastanak.

Članovi AIS-a razgovarali su o napretku u odnosima sa uredima za informisanje javnosti Suda i Tužilaštva BiH, te preprekama koje ostaju ili onima što su se pojavile u proteklom periodu a o kojima do sada nisu raspravljali.

Također se diskutovalo o planovima aktivnosti i djelovanja AIS-a u 2008. godini.

Prisutni su se složili da je vidan napredak u saradnji sa službama Suda i Tužilaštva, u smislu efikasnijeg protoka informacija, ali da neke prepreke ostaju i pored pokušaja da ih se riješi. Najviše zamjerki se odnosilo na nemogućnost pristupa javnim spisima, fotografijama iz sudnice na kojima bi bili svjedoci čiji identitet nije zaštićen, te članovi Vijeća ili Tužilaštva. Mediji su primorani da više puta koriste jedne te iste fotografije, a na svim snimcima koje službenici PIOS-a dostavljaju isključivo su prikazani optuženi, te se na taj način ove osobe konstantno izlažu javnosti, čime se utiče na pretpostavku njihove nevinosti.

Članovi AIS-a su se usaglasili da je potrebno organizovati još jedan sastanak novinara i urednika sa predstavnicima pravosuđa, te je odlučeno da taj sastanak bude održan 18. decembra u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu sa početkom u 18 sati.

Sastanak se organizuje sa željom da rezultira novim dogovorima i prijedlozima koji bi unaprijedili saradnju medija i Državnog suda i Tužilaštva, ali i, generalno, boljim informisanjem javnosti o procesima koji se vode na sudovima.

Članovi Asocijacije govorili su i o planovima rada i djelovanja AIS-a u 2008. godini, te je usaglašeno da je, pored redovnih aktivnosti, poželjno organizovati niz sastanaka sa predstavnicima medija i pravosuđa na lokalnom nivou. Naredni sastanak AIS-a će biti posvećen planiranju ovih aktivnosti, a održat će se krajem decembra 2007.

Sastanku su prisustvovali predstavnici BIRN-a BiH, Fondacije Konrad Adenauer, te novinari-izvještači sa Suda ispred redakcija BH Radija 1, Oslobođenja, Nezavisnih novina i agencije Justice Report.

Asocijacija izvještača sa Suda osnovana je 2005. godine kako bi, kroz koordiniran rad, približila javnosti aktivnosti Suda i Tužilaštva BiH. AIS finansijski podržava Fondacija Konrad Adenauer kao dio projekta “Mediji, civilno društvo i suđenja za ratne zločine” BIRN-a BiH.

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter