Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

Godišnji sastanak o medijima i pravosuđu

Asocijacija izvještača sa Suda BiH (AIS) uz podrsku Konrad Adenauer Fondacije u decembru je organizovala drugi po redu godišnji sastanak Asocijacije izvjestača sa Suda BIH, urednika medijskih kuća i predstavnika Suda i Tuzilaštva BIH.

Decembarski sastanak organizovan je sa ciljem da se predstave napredak i uvide neotklonjene prepreke u saradnji medija i predstavnika Suda i Tužilaštva BIH.

Sastanak je moderirala direktorica BIRN BIH, Nerma Jelačić i direktorica Fondacije Konrad Adenauer u BIH, Christina Krause, a među prisutnima su bili predstavnici bosanskohercegiovačkih medija, nevladinih organizacija, pravosudnih institucija, te akademske i međunarodne zajednice u BIH.

Svoje stavove o odnosu između medija i pravosuđa, ali i načinu na koji mediji izvještavaju o procesima protiv optuženih za ratne zločine pred Sudom BiH, te koji su problemi u odnosu Sud - Tužilaštvo - mediji, iznijele su članice AIS-a Mirele Huković - Hodžić, novinarka BH Radija 1, i Erne Mačkić, novinarka Justice Report-a.

Kao prepreke, članice AIS-a opet su ukazale na transparentnost u radu sudskih i tužilačkih organa, odnosno dostupnost informacija i javnih spisa medijima i javnosti. Također su predložene aktivnosti koje bi dovele do unaprijedjenja suradnje medija i ovih institucija, kao i većoj transparentnosti njihovog rada.

Na sastanku su govorili i predstavnici odjela za odnose sa javnošću Suda i Tužilaštva BIH, Manuela Hodžić i Boris Grubešić koji su iznijeli svoje viđenje saradnje sa medijima, kao i njihove otvorenosti prema javnosti u BiH. Oboje su naglasili važnost suradnje i prezentacije rada i procesa koji se vode pred pravosudnim organima, te su zaključili da se tokom 2007. godine uveliko poboljšala otvorenost ovih institucija prema javnosti, BH medijima, ali i međunarodnim medijima i akademskoj zajednici.

Prisutnima se obratila i predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso i zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milorad Barašin. Istaknuli su da će u narednom periodu raditi što više kako bi novinari i javnost mogli dobiti sve potrebne informacija o procesima i predmetima vezanim za ratne zločine. Također su naglasili da mediji prilikom traženja informacija moraju voditi računa o kodeksu novinarskog rada i ponašanja, kao i pravilima i zakonima po kojima rade ove institucije.

Predstavnici medija bili su Emir Habul, glavni i urednik BH Radija 1, i Mira Lolić Močević, urednica informativnog programa RTRS. Njih dvoje su podcrtali činjenicu da je novinarima još uvijek teško doći do informacija o radu Suda i Tužilaštva BiH, ili su te informacije zakašnjele, pa samim tim i neadekvatne za dnevno izvještavanje o procesuiranju ratnih zločina pred ovim institucijama.

Naveli su da i pored kreiranja specijalizovanih emisija o njihovom radu, sudije i tužioci vrlo često odbijaju gostovanje i pojavljivanje pred kamerama. Urednici su se složili sa činjenicom da bi bilo veoma korisno postojanje specijalizovane sedmične emisije o procesuiranju ratnih zločina, kakvu je predložio BIRN BiH, a koja bi nudila pregled dešavanja na Sudu BIH, te javnim servisima omogućila kontinuirano informisanje javnosti o radu Suda i Tužilastva BIH u procesuiranju ratnih zločina.

Predstavnici međunarodnih organizacija i monitora pravosuđa u BiH, Renate Frech, OSCE i Alma Dedić, UNDP su govorili o važnosti otvorenosti Suda i Tužilaštva BIH prema javnosti i medijima i prezentirali svoje programe vezane za tranzicionu pravdu, a koji bi potpomogli da se segment transparentnosti procesuiranja ratnih zločina poboljša.

Nakon konstruktivne diskusije, učesnici sastanka su zaključili da je potrebno nastaviti kontinuiranu saradnju i koristiti naučene lekcije u dosadašnjoj saradnji između novinara i službi za odnose sa javnošću Suda i Tužilaštva BIH. Zaključeno je da postoji velika potreba za sedmičnim susretima novinara i predstavnika Suda i Tuzilastva BiH u vidu sedmične konferencije za javnost, kao i pravljenje i publikovanje liste javnih spisa dostupnih javnosti.

Zaključeno je također da mediji imaju dužnost edukovati svoje novinare o važnosti poštivanja novinarskog kodeksa ponašanja i pravila i zakona sudskih i tužilačkih procesa, ali i o važnosti izvještavanja o procesima ratnih zločina pred BiH pravosudnim organima. Dogovoreno je da se u tom segmentu treba djelovati u narednom periodu kako bi se povećao broj izvještača o ovim procesima, kao i izbjeglo neprofesionalno i neadekvatno izvještavanje.

Asocijacija izvještača sa Suda osnovana je 2005. godine kako bi, kroz koordiniran rad, približili javnosti aktivnosti Suda i Tužilaštva BiH. AIS-a finansijski podržava Fondacija Konrad Adenauer kao dio projekta «Mediji, civilno društvo i suđenja za ratne zločine” BIRN-a BiH.

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter