Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

Dvanaesti sastanak Asocijacije izvještača sa Suda BiH (AIS)

Predstavnici Asocijacije izvještača sa Suda BiH (AIS) održali su dvanaesti sastanak u četvrtak, 17. maja 2007. godine, u Sarajevu.

Na sastanku je razmatran problem smanjenja broja novinara koji redovno izvještavaju o radu Odjela za ratne zločine, te problemi u vezi s poboljšanjem komunikacije i saradnje sa Sudom BiH, a razmatrani su i planovi za daljnji angažman članova Asocijacije i pokretanje novih aktivnosti.

Sastanku su prisustvovali predstavnici BIRN-a BiH i Fondacije Konrad Adenauer, te novinari-izvještači sa Suda ispred redakcija BH Radija 1, FTV-a, FENA-e i agencije Justice Report.

Generalni zaključak je da Asocijacija treba uputiti preporuke medijima/redakcijama o praćenju suđenja za ratne zločine uz pomoć kojih će se osigurati da javnost bude objektivno i pravovremeno obaviještena o procesima suđenja za ratne zločine, što je dužnost i obaveza medija.

Javni servisi imaju obavezu pratiti važne procese u zemlji koji direktno ili indirektno utiču na budućnost njenih građana. Izvještavanja o suđenjima za ratne zločine imaju izrazito veliku važnost za jačanje procesa pomirenja i suočavanja s prošlošću, i zbog toga bi morala naći svoje mjesto u uredničkim politikama javnih servisa u BiH, bilo kao dio dnevnoinformativnih emisija ili kroz specijalne sedmične priloge.

Članovi Asocijacije usaglasili su se da je potrebno pokrenuti proces zagovaranja prema Javnom servisu BiH kako bi oni eventualno uveli kao obavezu praćenje suđenja za ratne zločine pred Sudom BiH.

Na sastanku je razmatrana i činjenica da Asocijacija prima pozive kolega iz BiH koji prate suđenja optuženim za ratne zločine što se vode pred lokalnim sudovima. Kolege su u nekoliko navrata tražile pomoć i podršku kako bi im bilo omogućeno efikasnije izvještavanje. Shodno tome, članovi AIS-a su razmotrili mogućnost pokretanja novih aktivnosti čiji je cilj saradnja s novinarima iz drugih dijelova BiH koji izvještavaju sa sudova.  


Analizirana je saradnja sa Sudom BiH te je dogovoreno da će se u petak, 25. maja, predstavnici AIS-a sastati sa predstavnicima Suda kako bi razgovarali o mogućnostima efikasnije saradnje između Suda i medija/izvještača, kao i poboljšavanja protoka informacija prema javnosti.
 
Asocijacija je u proteklom periodu predstavila svoj rad u sklopu serije konferencija na temu “Odgovornost medija”, u sklopu kojih se dešavala promocija dopunaKodeksa za štampu/tisak i preporukaza novinare-izvještače sa sudova, u organizaciji Vijeća za štampu BiH, te uz podršku Fondacije Konrad Adenauer. Konferencije su tokom marta 2007. održane u Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci i Bijeljini.
 
Predstavnici Asocijacije su na konferencijama imali priliku da razgovaraju sa kolegama novinarima, ali i predstavnicima pravosudnih organa. Također su predstavili preporuke koje se odnose na objektivnost i etiku novinara-izvještača sa suđenja za ratne zločine, samokontrolu novinara pri izvještavanju i poštivanje ljudskih prava žrtava i optuženih, te članova njihovih porodica, kao i prava zaštićenih svjedoka.

Asocijacija izvještača sa Suda osnovana je 2005. godine kako bi, kroz koordiniran rad, javnosti približili aktivnosti Suda i Tužilaštva BiH. AIS finansijski podržava Fondacija Konrad Adenauer kao dio projekta “Mediji, civilno društvo i suđenja za ratne zločine” BIRN-a BiH.

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter