Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

Debatni sastanak u Travniku

Asocijacija izvještača sa suda (AIS) je 3. decembra ove godine organizovala još jedan, četvrti po redu, debatni sastanak na temu “Transparentnost rada kantonalnih i okružnih sudova i tužilaštava i objektivno izvještavanje”, koji je održan u Travniku.

Sastanku su, osim članova Asocijacije, prisustvovali i predstavnici medija i sudova i tužilaštava sa područja Srednjobosanskog kantona, te Fondacije Konrad Adenauer, koja podržava rad AIS-a.

Tokom diskusije, predstavnici medija su istakli da su često uskraćeni za informacije iz pravosudnih institucija, te naglasili da njihove redakcije nemaju stalne novinare koji prate suđenja pred Općinskim i Kantonalnim sudom u Travniku.  

Kada se sastanak fokusirao samo na Kantonalni sud i Tužilaštvo u Travniku, koji procesuiraju ratne zločine, predstavnici medija su istakli da ovaj sud nema glasnogovornika, te da informacije koje su im potrebne dobijaju od sudija. 

Budući da je nadevno imenovan glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva, predstavnici  medija su izrazili nadu da će im to omogućiti lakše dobijanje informacija iz te institucije.

Kako bi ta saradnja bila što bolja, predstavnici Asocijacije izvještača sa Suda BiH predložili su im kratke jednomjesečne brifinge na kojima bi se detaljnije upoznali s radom ove institucije ili da im se šalje sedmični pregled aktivnosti, kako bi se javnosti što više približio njen rad.

Prijedlog za organizovanje brifinga je prihvaćen i od glasnogovornice i medija, koji se nadaju da će do toga doći. Ostali prijedlozi će biti razmotreni.

Novinari su naveli da ne mogu, naprimjer, dobiti ime i prezime određene osobe kada dođe do njenog hapšenja, pa do tih informacija moraju dolaziti preko nekih “svojih izvora”.

Glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva je kazala da je takva praksa te institucije. Kada su predstavnici AIS-a ukazali na činjenicu da takve podatke daje Tužilaštvo BiH, glasnogovornica je rekla da će razgovarati sa svojim nadređenima kako bi vidjela šta može uraditi.

Također, glasnogovornica Tužilaštva je istakla da se nada da će s pokretanjem web stranice ove institucije također biti poboljšana saradnja sa medijima.

Predstavnici medija su izrazili zahvalnost zbog saradnje sa određenim sudijama Kantonalnog suda u Travniku, ali su kao problem istakli to što ova institucija nema glasnogovornika.

Predstavnici suda su obrazložili da se sve pravosnažne presude objavljuju na web stranici, na kojoj se mogu naći i drugi podaci koji mogu biti od značaja za medije.

Opći zaključak debatnog sastanka u Travniku bio je da “nedostaje kapaciteta” kako s jedne, tako i s druge strane, kada je u pitanju praćenje sudskih procesa.

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter