Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

AIS reagovao na odluku Suda BiH

Asocijacija izvještača sa Suda BiH (AIS) održala je 22. oktobra ove godine sastanak na kojem su dogovorili da Sudu BiH upute reagiranje u vezi s “Pravilnikom o ostvarivanju pristupa informacijama pod kontrolom Suda BiH”. Za tu reakciju saglasnost su dali i predstavnici lista Oslobođenje, izvinivši se što ne mogu prisustvovati sastanku.

Novinari su se osvrnuli na sve češće probleme na koje nailaze tokom svakodnevnog izvještavanja sa Suda BiH. Izrazili su zabrinutost zbog neizdavanja CD-ova sa suđenja za ratne zločine, u slučajevima kada ročište bude zatvoreno na samo par minuta iako traje nekoliko sati.

Smatraju da bi, sukladno praksi Haškog tribunala, ti CD-ovi trebali biti pregledani i s njih izbrisan snimak zatvorenog dijela sjednice, kako bi novinari iste mogli dobiti te napisati svoje izvještaje.

Prisutni na sastanku su se složili da bi predstavnici Službe za informiranje Suda BiH trebali više pažnje posvetiti medijima i njihovim zahtjevima, kako se ne bi dešavale situacije da se dobiju odgovori kao što su: “Sud ne vodi evidenciju o tome koliko je optuženih koji su pravosnažno oslobođeni na Sudu BiH pokrenulo zahtjeve za naknadu štete zbog dana provedenih u pritvoru” ili “Sud BiH ne hapsi, već policija, a riječ je o određivanju pritvora osumnjičenom za ratne zločine” i slično.

U vezi s drugom tačkom dnevnog reda, predstavnici AIS-a su istakli da je veoma bitno što je održana konferencija “Transparentnost pravosuđa i odgovornost medija”, pojasnivši da je to bila prilika da se razmijene iskustva, te steknu dodatna znanja kada je u pitanju izvještavanje sa sudova u regionu.

Novinari su posebno istakli važnost radionice za medije koja je održana nakon drugog dana konferencije, naglasivši da su od pravnih stručnjaka mogli čuti savjete, koje nisu znali, u vezi s onim što može dovesti do krivičnog gonjenja kada je u pitanju izvještavanje iz sudnica.

Predstavnici AIS-a smatraju jako bitnim da se napravi publikacija o regionalnoj konferenciji jer se nadaju da će se tu moći, na jednom mjestu, podsjetiti na ono što je rečeno na tom skupu.

Po pitanju edukacije koju BIRN BiH planira organizirati za novinare, predstavnici AIS-a su se obavezali da do kraja novembra naprave listu onih koji će pristupiti toj edukaciji. Novinari koju prođu edukaciju bit će ujedno i predstavnici AIS-a u lokalnim zajednicama.

Cilj projekta (edukacije novinara) koji BIRN BiH radi kao partner Justice Sector Development Projecta USAID-a jeste da se novinari u prvoj godini (do jula 2010.) obuče, a onda da počnu sa izvještavanjem sa sudova iz lokalnih zajednica iz kojih dolaze, na početku sedmično, a kasnije i češće za Justice Report.

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter