Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

AIS o regionalnoj konferenciji

Asocijacija izvještača sa suda (AIS) održala je 18. februara još jedan sastanak, koji je najvećim dijelom bio posvećen regionalnoj konferenciji koju BIRN BiH organizira krajem maja ove godine

Svi predstavnici AIS-a su saglasni da ova neformalna grupa uzme učešće na regionalnoj konferenciji koja će biti edukativnog karaktera, a kojoj će prisustvovati predstavnici medija, pravosuđa iz BiH i regije, te pravni stručnjaci i ostali predstavnici nevladinih organizacija koji se bave tranzicijskom pravdom.

Neke od predloženih tema su: edukacije za novinare većih medijskih kuća, izvještavanje o pravima manjina i maloljetnih grupa, iznošenje informacija za javnost koje su direktno u vezi sa istražnim i sudskim procesom...  

Na sastanku AIS-a bilo je riječi i o suradnji medija sa Službom za odnose s javnošću Suda BiH, te je dogovoreno da se organizira sastanak sa rukovodstvom te službe. Neki od problema koji se ponavljaju već duže vremena, a koje su članovi AIS-a ponovno potencirali, jesu: neblagovremeno dobijanje informacija iz Službe Suda BiH i neizdavanje fotografija s ročišta otvorenih za javnost, te potreba organiziranja press-brifinga po ugledu na Haški tribunal. 

Na sastanku AIS-a govorilo se i o mogućoj edukaciji studenata na Fakultetu političkih nauka.  

U dogovoru s rukovodstvom tog fakulteta, bit će razmotrene mogućnosti da članovi AIS-a održe u sklopu nekog predmeta predavanje o izvještavanju sa suđenja za ratne zločine. 

Detaljnije će se ova tema razmatrati na narednim sastancima AIS-a.  

Sastanku su prisustvovali: Lea Tajić (Konrad Adenauer), Anisa Sućeska-Vekić (BIRN), Mirela Huković-Hodžić (BH Radio), Erna Mačkić (BIRN), Merima Husejnović (BIRN), Aida Alić (BIRN), Velma Šarić (IWPR), Muamer Selimbegović (FENA) i Denis Džidić (BIRN).

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter