Jezik / Language:
 
Share:
zovko-i-ostali-zloupotreba-položaja-tužioca
24 August 2016
Vijest

Zovko i ostali: Zloupotreba položaja tužioca

Džana Brkanić BIRN BiH Sarajevo

Na suđenju za zločine počinjene u općini Čapljina prekinuto je saslušanje svjedoka Tužilaštva BiH, jer je njegova izjava za vrijeme istrage uzeta na nezakonit način.

Renato Brajković je kazao da je u septembru 1992. angažovan kao rezervni policajac u Čapljini. On je naveo da je u ljeto 1993. godine načelnik policije bio Nikola Zovko, a njegov zamjenik Petar Krndelj.

Odgovarajući na pitanje Tužilaštva šta mu je poznato o dešavanjima u Čeljevu u ljeto 1993, svjedok je kazao da taj period veže za stanje pripravnosti.

“Bila je uzbuna, rečeno je da je u Čeljevo ubačena diverzantska skupina. Okupljeni smo pred stanicom, mi i vojna policija. Podijeljeni smo u dvije skupine. Ja sam bio u onoj koja je krenula prema Čeljevu”, ispričao je Brajković.

Tužilac Stanko Blagić je konstatovao da se svjedok plaši dok odgovara, što je svjedok negirao. Blagić je naveo da je svjedok plakao i tokom saslušanja u istrazi.

“Kada ste vi izašli iz sobe za saslušanje, vaš mi je istražilac prijetio da kažem istinu ili da će me u protivnom predati ljudima željnim moje krvi”, odgovorio je Brajković.

On je kazao da je u Čeljevu njegovom skupinom zapovijedao Petar Krndelj, naredivši da opkole adu.

“Arar je ja mislim pozivao megafonom na predaju. Tada se začuo rafal sa druge strane, gdje je došla druga skupina policajaca. Meni se učinilo da puca na nas, pa sam zalegao”, kazao je svjedok, dodajući da ne zna ko je zapovijedao drugom grupom policajaca.

Tužilac Blagić je kazao da je svjedok drugačije rekao u istrazi, te je želio predočiti taj iskaz. Tome se usprotivila Odbrana optuženog Petra Krndelja, navodeći da je Brajkovićeva izjava uzeta u vrijeme dok je bio osumnjičen u ovom predmetu, te da mu to nije rečeno i da nije propisno upozoren.

Vijeće je zatražilo od Tužilaštva da dostavi naredbu o provođenju istrage, kao i o njenom obustavljanju. Predsjedavajuća Vijeća Minka Kreho konstatovala je nakon uvida u dokumente da je izjava uzeta nezakonito i da su tačni navodi Odbrane.

“Tužioče, saslušali ste ga po naredbi od 9. jula 2014., kao svjedoka. Istraga je obustavljena tek 3. decembra 2015. Ovo je čista zloupotreba položaja. Papiri to govore”, navela je Kreho, prekidajući saslušanje svjedoka.

Ona je svjedoku Brajkoviću pojasnila da “ono što je rekao danas, ne znači ništa”. Kreho je napomenula da ovom svjedoku treba pravni savjetnik ukoliko Tužilaštvo insistira na njegovom saslušanju.

Za zločine počinjene na području Čapljine optuženi su Nikola Zovko kao bivši komandir Policijske stanice (PS) u Čapljini, Petar Krndelj kao pomoćnik komandira, Krešo Raič kao komandir voda Vojne policije i Ivica Čutura kao operativni radnik u stanici u Čapljini.

U optužnici se navodi da su pripadnici policije, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, i vojni policajci Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 19. jula 1993. godine učestvovali u akciji u selu Čeljevo (općina Čapljina), tokom koje su ubijena tri bošnjačka civila.

Kao svjedok Tužilaštva na ovom ročištu saslušan je i Jozo Brajković, bivši policajac iz Čapljine, koji je naveo da se u julu 1993. ženio i da je imao slobodne dane, te da ništa ne zna o dešavanjima u Čeljevu. Također je kazao da mu ništa nije poznato o hapšenju Bošnjaka na tom području.

Suđenje se nastavlja 31. avgusta.

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Predmeti

Gradovi