Jezik / Language:
 
Share:
zovko-i-ostali-dokazi-o-pripadnosti-policiji
31 August 2016
Vijest

Zovko i ostali: Dokazi o pripadnosti policiji

Lamija Grebo BIRN BiH Sarajevo

Na suđenju za zločine počinjene na području Čapljine, Državno tužilaštvo uložilo je set dokaza o statusu optuženih i oštećenih.

Tužilac Stanko Blagić je uložio više od 30 materijalnih dokaza, među kojima rješenje o imenovanju Nikole Zovke za zapovjednika Policijske stanice u Čapljini, kopiju njegove radne knjižice te dopis da je Petar Krndelj obavljao poslove pomoćnika zapovjednika Policijske stanice u Čapljini.

Blagić je pojasnio da određenim dokumentima Tužilaštvo pokušava dokazati da su Zovko, Krndelj te Ivica Čutura bili pripadnici Policijske stanice u Čapljini.

On je uložio, između ostalog, i uvjerenja o nestalim Edinu i Nermanu Veledaru, kao i uvjerenje o pogibiji Nermana Veledara.

Odbrane optuženih Krndelja i Raiča nisu imale prigovore na dokaze Tužilaštva, dok su ostale Odbrane na neke dokaze uložile prigovor relevantnosti.

Za zločine počinjene na području Čapljine optuženi su Nikola Zovko kao bivši komandir Policijske stanice u Čapljini, Petar Krndelj kao pomoćnik komandira, Krešo Raič kao komandir voda Vojne policije i Ivica Čutura kao operativni radnik u stanici u Čapljini.

U optužnici se navodi da su pripadnici policije, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, te vojni policajci HVO-a 19. jula 1993. godine učestvovali u akciji u selu Čeljevo (općina Čapljina) tokom koje su ubijena tri bošnjačka civila. Optuženi su i za nečovječno postupanje i protivzakonito zatvaranje.

Tužilaštvo će nastaviti sa ulaganjem materijalnih dokaza 7. septembra.

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Predmeti

Gradovi