Jezik / Language:
 
Share:
zelenika-veća-kazna-ili-novo-suđenje
25 August 2016
Vijest

Zelenika: Veća kazna ili novo suđenje

Marija Taušan BIRN BiH Sarajevo

Pred Vrhovnim sudom Federacije BiH (FBiH) zatražena je veća kazna za Ivana Zeleniku zbog optužbe da je počinio ratni zločin u Mostaru, dok njegova Odbrana smatra da treba biti oslobođen ili da mu se ponovno sudi.

Tužiteljica Fikreta Vranjkovina zatražila je da bude uvažena žalba kantonalnog tužioca iz Mostara, koji je predložio veću kaznu od dvije i po godine zatvora, na koliko je Zelenika prvostepenom presudom osuđen.

Zelenika je prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Mostaru proglašen krivim za nečovječno postupanje prema Almiru i Muhamedu Laliću u novembru 1993., odnosno u maju 1994. godine.

Odbrana se žalila po svim osnovama. Prema mišljenju Odbrane, oštećeni Muhamed Lalić nije bio sposoban da daje iskaz, a u izjavama Almira Lalića su brojne protivrječnosti. Branilac Branko Karadeglić na ročištu je istakao niz razloga zbog kojih smatra da su u prvostepenom postupku bila prekršena prava na Odbranu.

“Ostali smo uskraćeni za mišljenje vještaka da li je Muhamed Lalić nakon liječenja bio sposoban da učestvuje u postupku i daje izjavu”, kazao je Karadeglić.

Prema njegovim riječima, neobjašnjivo je što Odbrani nije dozvoljeno da direktno ispita kćerku oštećenog. Takođe, kako je naveo, nedopustivo je što je Prvostepeno vijeće na više mjesta iskaze svjedoka Odbrane ocijenilo kao “neuvjerljive” i “sračunate da pomognu optuženom”.

“Kada sud kaže da oštećeni nema razloga da ne govori istinu, zaboravlja se da živimo u vremenu velikog moralnog posrnuća. Čudi me da sud nije razjasnio ko je Ivan Zelenika ‘Zele’ iz Mostara. Svjedoci Alen i Omer su dali sliku ko je taj čovjek, da su bili kod njega jer je bila dobra hrana i dobar odnos”, naveo je Karadeglić.

Obraćajući se Vijeću Vrhovnog suda, optuženi Zelenika je kazao da jeste bio na čelu inžinjerijske jedinice i da je više “nosio lopatu nego pušku”.

“Dobio sam optužnicu sa kojom nemam blage veze… Moguće je da je Almir dobio degeneka, ali nije od Ivana Zelenike”, kazao je optuženi.

Zelenika je proglašen krivim da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u novembru 1993. godine fizički zlostavljao Almira Lalića na prinudnim radovima u Šantićevoj ulici u Mostaru. Osuđen je i da je u maju 1994. udarao i pljuvao Muhameda Lalića u njegovom stanu u Mostaru.

Vrhovni sud će naknadno donijeti odluku po žalbama.

Share:
comments powered by Disqus