Jezik / Language:
 
Share:
zbog-zdravstvenog-stanja-odgođeno-ročište-đukiću
26 Februar 2016
Vijest

Zbog zdravstvenog stanja odgođeno ročište Đukiću

Denis Džidić BIRN BiH Sarajevo

Ročište na kojem je trebao biti razmatran zahtjev bh. vlasti da Novak Đukić 20-godišnju kaznu za ratne zločine služi u Srbiji, Viši sud u Beogradu odgodio je zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Đukićev advokat Milorad Konstantinović rekao je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) BiH da je njegov branjenik imao zdravstvene probleme i da je “danas primljen kod ljekara”.

Ročište po zahtjevu za priznavanje presude kojom je Đukić osuđen na 20 godina zatvora za ubistva na tuzlanskoj Kapiji, prema riječima Konstantinovića, Viši sud je odgodio za april.

Đukić je proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu. Granatom koja je ispaljena na tuzlansku Kapiju ubijena je 71 osoba.

On je pušten iz zatvora u februaru 2014., nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina. Sud BiH je u junu 2014. smanjio kaznu Đukiću na 20 godina zatvora, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

U oktobru 2014. godine za njim je raspisana potjernica jer se nije odazvao pozivu na izvršenje kazne.


Povezani naslovi

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Predmeti

Gradovi