Jezik / Language:
 
Share:
završen-dokazni-postupak-odbrane-ratka-mladića
16 August 2016
Vijest

Završen dokazni postupak Odbrane Ratka Mladića

Radoša Milutinović BIRN BiH Haag

U Haškomtribunalu okončan je dokazni postupak Odbrane Ratka Mladića, iako su sebranioci tome protivili, ukazujući da pred sud mogu izvesti još trojicusvjedoka.

Mladićeva Odbrana nagovijestila jenamjeru da uloži žalbu ali je predsjedavajući sudija Alphons Orie rekao da tone utiče na odluku o zatvaranju dokaznog postupka.

Do kraja suđenja Mladiću, ostaje datužioci i branioci ulože završne podneske i iznesu završne riječi. Kada će seto dogoditi, sudije će saopštiti naknadno.

Raspravno vijeće je Odbrani iOptužbi dalo rok do 25. avgusta da se izjasne koja bi kazna bila primjerena,ako bi Mladić bio proglašen krivim.

Mladić, bivši komandant Glavnogštaba Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid u Srebrenici, progonMuslimana i Hrvata širom BiH koji je u šest opština imao razmjere genocida,granatiranje i snajperisanje Sarajeva, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a zataoce.

Tužilac Alan Tieger je u junu izniozajednički prijedlog Optužbe i Odbrane da završne riječi budu održane 10.oktobra. Odbrana je kasnije odustala od tog datuma i predložila da rok zapodnošenje pisanih završnih podnesaka bude produžen do novembra, a da završneriječi budu održane u februaru iduće godine.

Sudija Orie je najavio da će uskorodonijeti odluku o tom prijedlogu.

Na ovom ročištu je završen iskazAndreja Demurenka.

U unakrsnom ispitivanju, tužioci suosporavali vjerodostojnost Demurenka, navodeći da su njegovo svjedočenje sudijeHaškog tribunala odbacile kao nepouzdano u presudi Radovanu Karadžiću, koji jenepravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog istih zločina za koje je Mladićoptužen.

Ruski pukovnik Demurenko ostao jepri iskazu da VRS nije mogla ispaliti granatu koja je, 28. avgusta 1995., nasarajevskoj pijaci Markale ubila 43 osobe, a ranila 75 građana Sarajeva.

Prema optužnici, minobacačkugranatu na Markale ispalila je VRS.

Demurenko, koji je 1995. bionačelnik štaba UNPROFOR-a u sektoru Sarajevo, posvjedočio je da je istragom naterenu utvrdio da granata nije mogla biti ispaljena ni sa jednog od srpskihpoložaja u pravcu doleta projektila koji su prethodno odredili francuski “plavišljemovi”.

Opovrgavajući tu svjedokovutvrdnju, tužilac Alan Tieger predočio mu je snimke terena, koji, po Optužbi,dokazuju da nisu svi položaji VRS bili “stjenoviti i neprikladni za minobacač”,kako je Demurenko izjavio.

“Nikada nisam ni tvrdio da je tajteren bio 100 posto neprikladan za minobacače, rekao sam da su neka mjesta bilanepovoljna”, uzvratio je svjedok, posredstvom video veze iz Moskve.

Primjetio je i da su tužiočevefotografije “snimljene poslije 12 godina” i da se “mnogo toga moglopromijeniti”.

Tužilac Tieger citirao je, zatim, ocjenusudija iz presude Karadžiću da je Demurenkov iskaz o neprikladnosti položajaVRS za minobacače “nevjerodostojan”. Po istoj presudi, Demurenko “nije mogao daobiđe” tako veliko područje “u ograničenom vremenu koje je imao”.

“Ako mi sud ne vjeruje, svi mojinapori su bili besmisleni…To pokazuje da ste vi pristrasni i da nisteneutralni”, odgovorio je Demurenko zastupniku Optužbe.

Podsjetimo, Demurenko jesvjedočenje započeo sredinom juna, ali je iznenada napustio Hag i vratio se uRusiju uoči posljednjeg dana unakrsnog ispitivanja, 16. juna.

Demurenko je danas tvrdio da je izHaga otišao zato što je u Moskvi sutradan morao da se javi na posao. Na pitanjesudija zašto im to prethodno nije rekao, odgovorio je da je pokušao, ali da muoni to nisu dozvolili.

Na pitanje da li je istina da jeslužbenicima suda, prije odlaska, rekao da je nezadovoljan “nepravičnim inerazumnim odnosom”, između ostalog i zato što mu sudije nisu dozvolile da serukuje s Mladićem, Demurenko nije želio odgovoriti.

Share:
comments powered by Disqus