Jezik / Language:
 
Share:
zatraženo-produženje-pritvora-branimiru-tešiću
3 Oktobar 2014
Vijest

Zatraženo produženje pritvora Branimiru Tešiću

Denis Džidić BIRN BiH Sarajevo

Državno tužilaštvo zatražilo je da se produži pritvor Branimiru Tešiću, bivšem zamjeniku komandira Policijske stanice Bratunac optuženom za genocid u Srebrenici.

Tužilac Dubravko Čampara zatražio je produženje pritvora, istaknuvši da bi Tešić, ukoliko bi bio pušten na slobodu, mogao pobjeći u Srbiju te uticati na svjedoke.

“Optuženi živi u Srbiji, njegova porodica živi u Srbiji i ništa ga više ne veže za BiH. S obzirom da ima državljanstvo Srbije, ukoliko pređe granicu, neće biti moguće osigurati njegovo prisustvo na suđenju”, rekao je Čampara.

On je dodao da bi Tešić na slobodi mogao i uticati na svjedoke, a da je Tužilaštvo BiH u drugim predmetima za genocid u Srebrenici već imalo iskustva s velikim brojem svjedoka koji mijenjaju iskaz zbog straha i prijetnji.

Tešićev advokat Danilo Mrkaljević je rekao da ne postoje razlozi za produženje pritvora, te predložio Sudu BiH da optuženom odredi mjere zabrane.

“Iako Tešić ima državljanstvo Srbije, on je penziju zaradio u BiH, gdje ima i porodičnu kuću. Ima i suprugu u penziji, koja može da dođe i stanuje u BiH s njim. On, kada je pozivan od strane Državne agencije za istrage i zaštitu, došao je svojevoljno, što pokazuje da nema namjeru da bježi”, rekao je Mrkaljević.

Prema braniocu, navodi Državnog tužilaštva o mogućem uticaju na svjedoke su također neosnovani, s obzirom da svjedoci neće mijenjati iskaze ukoliko su njihove izjave uzete pravilno i bez prisile.

Na kraju ročišta, optuženi Tešić je zatražio od Suda BiH da ga pusti na slobodu, istaknuvši da nema namjeru bježati jer želi dokazati da je nevin.

Državni sud će naknadno donijeti odluku o prijedlogu za produženje pritvora.

Tešić je optužen s Miodragom Josipovićem, bivšim načelnikom Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bratunac, za pomaganje i podržavanje izvršenja genocida u Srebrenici u periodu od 12. do 19. jula 1995. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Josipovića i Tešića da su 12. i 13. jula sudjelovali u nadziranju i prisilnom premještanju civilnog stanovništva iz Potočara, odvajanju muškaraca od njihovih porodica, te transportu, kao i zatvaranju u Bratuncu više od 1.000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti.

Sud BiH je optužnicu potvrdio 1. oktobra ove godine.

Tešić je uhapšen početkom septembra ove godine i određen mu je pritvor zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke i saučesnike, dok su Josipoviću određene mjere zabrane napuštanja boravišta i kontaktiranja sa svjedocima i saučesnicima.

Povezani naslovi

8 Septembar 2014
Vijest

Tešić u pritvoru, Josipović pušten

Share:
comments powered by Disqus