Jezik / Language:
 
Share:
vijest-kreso-negira-tvrdnje-petra-kovačevića
4 April 2013
Vijest

Kreso negira tvrdnje Petra Kovačevića

Marija Taušan BIRN BiH Sarajevo

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso izjavila je da se ova institucija od početka zalagala da postupci za ratne zločine i organizovani kriminal budu tretirani kao predmeti od javnog interesa, ali da je Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH insistirala na suprotnom stavu.

Kreso je istakla da Agencija nije prihvatila stav da interes javnosti u bilo kojem predmetu može prevagnuti nad pravom na zaštitu ličnih podataka.

“Ovakvo tumačenje zakona izloženo je nizu kritika, kako opšte, tako i stručne javnosti, zbog ograničavanja slobode pristupa informacijama od značaja za javnost”, kazala je Kreso i najavila da će zbog toga biti izmijenjen pravilnik koji reguliše pristup informacijama.

Ona je reagovala povodom navoda koje je iznio direktor Agencije Petar Kovačević u intervjuu BIRN-u. Kovačević je izjavio da se anonimizacija sudskih dokumenata ne primjenjuje u skladu sa preporukama Agencije i ocijenio da upravo u slučajevima ratnih zločina javni interes može nadjačati pravo na privatnost.

Predsjednica Suda BiH je naglasila da je ovaj stav Kovačevića suprotan mišljenjima Agencije do sada datim državnim i drugim pravosudnim institucijama u BiH.

Rješavajući prigovor jedne osuđene osobe, Agencija je prvi put u martu 2010. dostavila Sudu mišljenje da sa web stranice treba ukloniti sve dokumente u vezi sa predmetima, a godinu dana kasnije ovo mišljenje je preko Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH dostavljeno svim sudovima u Bosni i Hercegovini.

“Visoko sudsko i tužilačko vijeće je naknadno usvojilo politiku o objavljivanju sudskih presuda kojom se sudovima preporučuje korištenje restriktivnih uputa o anonimizaciji prije objavljivanja odluka na web stranicama sudova”, objasnila je Kreso.

Prema ovim pravilima, inicijalima se štiti identitet učesnika u postupku, kao i institucija, gradova i slično.

Osim toga, pooštreni su kriterijumi za izdavanje audio i video materijala sa suđenja.

Povezani naslovi

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Gradovi