Jezik / Language:
 
Share:
tužilac-foča-je-sinonim-za-ratna-silovanja
21 April 2006
Vijest

Tužilac: Foča je sinonim za ratna silovanja

BIRN BiH
Na Sudu BiH danas je počelo suđenje Gojku Jankoviću kojeg optužnica tereti po devet tačaka za zločine protiv čovječnosti počinjene u Foči. Šest tačaka optužnice odnosi se na zločin ratnog silovanja. Najmlađa žrtva, prema navodima optužnice, imala je 12 godina i nije preživjela

«Zbog priča o Foči i zbivanja u toku 1992. godine, samo ime Foča postalo je sinonim za ratna silovanja,» rekao je tužilac Philip Alcock u uvodnoj riječi na početku suđenja Gojku Jankoviću, bivšem vođi paravojne grupe u ovom gradu.

Janković je drugi optuženi čije je procesuiranje Haški tribunal prebacio u nedlaznost Odjela za ratne zločine pri Sudu BiH.

Optužnica, koju je Sud BiH potvrdio 20. februara ove godine, u devet tačaka Jankovića tereti prema komandnoj i odgovornosti direktnog počinitelja za zločine protiv čovječnosti.

Šest od devet tačaka optužnice Jankovića terete za silovanja žena u Foči 1992. godine. Jedan od zločina koji mu se pripisuje je višemjesečno držanje i opetovano silovanje četiri djevojke od kojih je najstarija imala 25 godina, dok su ostale imale 16, 14 i 12 godina.

Optužnica navodi da je Gojko Janković u periodu između aprila 1992. godine i februara 1993. godine, kao vođa paravojne grupe koja je djelovala u koordinaciji sa Fočanskom brigadom Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, «učestvovao u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo na području općine Foča, te njihovom zarobljavanju, ubijanju i seksualnom zlostavljanju».

Tužilac je u uvodnoj riječi upozorio Sudsko vijeće, kojim predsjedava sutkinja Zorica Gogala, da iskaze svjedoka i sve što će biti rečeno u toku suđanja ne gledaju kao «tipičnu ratnu priču».

«Naravno da su Bošnjaci pružali otpor, ali skoro sva brutalna ponašanja desila su se nakon što je grad zauzet, desila su se nad ženama i civilima, te ljudima koji su predali naoružanje,» rekao je tužilac Alcock.

On je napomenuo da je Janković prije rata bio imućan mještanin Foče, da je posjedovao vojničke vještine i zvanje poručnika, te da je na početku rata komandovao grupom vojnika.

«Grupe poput njegove su bile značajne jer su znale teren i bile su dobre za pronalaženje i protjerivanje Bošnjaka,» rekao je Alcock.

«Od početka aprila do kraja ljeta 1992. godine, Foča nije bila samo etnički očišćena, nego i poharana. Svaki trag prisutnosti Bošnjaka temeljito je izbrisan, sve do posljednje džamije. Taj proces je bio temeljit, sistematski i organizovan,» naveo je on.

Tužilac je dodao i da je silovanje pratilo sva dešavanja u Foči na početku rata, te da je to bila strategija zastrašivanja «a za neke potvrda etničke nadmoći. Ali neki su se isticali čineći taj zločin. Prema raspoloživim dokazima, jedan od takvih bio je Gojko Janković».

Tužilac je konstatovao i da je Jankovićevo postupanje prema silovanim ženama «zauvijek promijenilo njihove živote. Neke su bile tako mlade da su mu mogle biti kćerke. One su povrijeđene do srži i vječno moraju živjeti sa tom sramotom koja nije njihova.»

«Pomenuta silovanja snažno ilustruju da je silovanje bila otvorena politika u Foči. Silovanje je krajnje sredstvo kojim počinitelj može oskrnaviti ljudsko dostojanstvo,» rekao je Alcock.

Pozivajući Sudsko vijeće da se «stavi u položaj svjedokinja» koje će se pojaviti u toku procesa, Alcock je zatražio maksimalne mjere zaštite za svjedoke Tužilaštva i napomenuo da zbog prirode zločina i vremena koje je proteklo sudije ne smiju biti iznenađene prazninama u sjećanju svjedokinja ili činjenicama da neke od njih nerado daju detalje zločina.

«Ovo suđenja nije nikava predstava za javnost. Ja želim pravdu i presudu koja će vjerno odražavati istinu,» zaključio je Tužilac.

Tužilaštvo je najavilo da će za iznošenje dokaza biti potrebno tri do četiri mjeseca, te da će se u sudnici pojaviti desetak svjedokinja koje su bile žrtve optuženog. Većina svjedoka, najavljeno je, bit će zaštićeno.

Branilac Milan Trbojević rekao je da će o broju svjedoka i samom procesu odbrane odlučiti dok traje iznošenje dokaza Tužilaštva. Odbrana je zahtijevala da Sud preuzme troškove za njihov rad jer optuženi «godinama ne radi i nije u mogućnosti da snosi troškove odbrane».

Sud je naložio odbrani da ispita materijalno stanje optuženog, te da će tek nakon uvida odlučiti o ovom zahtjevu.

Optuženi Gojko Janković je prije čitanja optužnice rekao da je završio srednju mesarsko-veterinarsku školu, da je nezaposlen od 1992. godine, da je odlikovan ordenom Miloša Obilića, te da je oženjen i otac troje djece, od čega jedne maloljetne djevojčice.

Sljedeće ročište zakazano je za 16. maj. 2006. godine.
Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Predmeti

Gradovi