Jezik / Language:
 
Share:
tužilaštvo-se-protivi-mladićevim-zahtjevima
3 August 2016
Vijest

Tužilaštvo se protivi Mladićevim zahtjevima

Radoša Milutinović BIRN BiH Haag

Haški tužioci zatražili su od sudija da odbace zahtjev Odbrane Ratka Mladića za obustavu postupka pred Haškim tribunalom zbog “sistemske pristrasnosti” ovog suda.

Tužilaštvo je u odgovoru na zahtjev Mladićevih advokata navelo da nema osnova za obustavu postupka, te da je žalba “neosnovana i nepotrebno troši vrijeme i resurse sudija”.

“Žalba na pristrasnost i zahtjev za isključenje sudija trebaju biti odbačeni. Odbrana u njima samo ponavlja navode u vezi s pristrasnosti sudija Alphonsea Oreija i Cristophea Fluggea koji su više puta odbijeni, te ih širi na neke od sudija Žalbenog vijeća i predsjednika Haškog tribunala i Mehanizma za međunarodne tribunale bez osnova”, stoji u odgovoru.

Mladićevi advokati su zatražili sredinom prošlog mjeseca obustavu postupka pred Haškim tribunalom zbog “sistemske pristrasnosti”, ili izuzeće sudija Orieja i Fluggea, te imenovanje novih “nepristrasnih” sudija na njihovo mjesto.

Odbrana je zatražila da se oformi posebna radna grupa Ujedinjenih nacija (UN), koja će u roku od tri mjeseca sačiniti izvještaj o tome da li su Mladićeva prava na pošteno suđenje i prezumpciju nevinosti prekršena. U podnesku se navodi i kako su trojica sudija Žalbenog vijeća, kao i sam predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius prethodno donijeli zaključke o krivici Mladića, što onemogućuje pošteno suđenje.

U konačnici, Odbrana se žalila da je predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Theodor Meron – koji će voditi žalbeni postupak – rekao da je Mladić kriv, a isto su ponovili i visoki dužnosnici UN-a. Sve to, kako se navodi u podnesku, pokazuje da “prezumpcija krivice preovladava ovim Tribunalom do te mjere da se dovodi u pitanje mogućnost da optuženi dobije pošteno suđenje”.

U vezi sa zahtjevom Mladićevih advokata da budu izuzete i sudije Žalbenog vijeća, koje su potvrdile presude oficirima Vojske Republike Srpske (VRS) Zdravku Tolimiru, Vujadinu Popoviću i Ljubiši Beari, tužioci ukazuju da Žalbeno vijeće ni na koji način nije uključeno u proces Mladiću.

Tribunal je Tolimira, Popovića i Bearu pravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, za koji je optužen i Mladić.

Tužioci su se pozvali i na praksu Tribunala, koja je, kako navode, dobro poznata i Odbrani, a po kojoj se ne može pretpostaviti da su sudije koje su ranije radile na sličnim predmetima automatski pristrasne na Mladićevu štetu.

Kao neosnovane i izlišne, Tužilaštvo odbacuje i tvrdnje Mladićevih advokata da su pristrasni predsjednici Tribunala i Mehanizma, koji je njegov pravni nasljednik, sudije Carmel Agius i Theodor Meron. Na sličan način, tužioci su zatražili da, kao neutemeljene i neozbiljne, budu odbačene tvrdnje Mladićeve Odbrane da su pristrasni sadašnji i bivši čelnici UN-a, sudski sekretarijat i sudijski pomoćnici koji su učestvovali u procesu i sačinjavanju presude Radovanu Karadžiću.

Karadžića je Haški tribunal krajem marta nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za ista djela za koja je optužen i Mladić – genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Sudsko vijeće će odluku o zahtjevu Mladićeve Odbrane za izuzeće sudija i obustavu postupka donijeti u dogledno vrijeme.

Do kraja suđenja, Mladićevim advokatima ostaje da do 16. avgusta dovrše unakrsno ispitivanje svjedoka Odbrane Andreja Demurenka, a ostavljena je otvorenom i mogućnost iskaza još par svjedoka, ukoliko branioci uspiju da ih dovedu.

Poslije toga, ostaće samo da Odbrana i Optužba podnesu završne podneske i održe završne riječi pred sudijama.

Share:
comments powered by Disqus