Jezik / Language:
 
Share:
torić-počelo-suđenje-radi-davanja-lažnog-iskaza
29 August 2016
Vijest

Torić: Počelo suđenje radi davanja lažnog iskaza

Lamija Grebo BIRN BiH Sarajevo

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Državnog tužilaštva počelo je suđenje Ahmetu Toriću zbog davanja lažnog iskaza na suđenju Rami Brkiću i Senadu Šabiću za organizirani kriminal.

Prema optužnici, koju je pročitao tužilac Oleg Čavka, Torić je optužen da je, 21. novembra 2012. godine, dao lažni iskaz u namjeri kako bi pogodovao optuženim osobama, pogotovo Senadu Šabiću. Čavka je pojasnio da je Torić tokom istrage dao suprotan iskaz od onoga koji je dao pred Sudom BiH.

“Na tom iskazu je bila zasnovana optužnica Tužilaštva BiH i kada je došlo vrijeme da da iskaz, Torić je u cijelosti promijenio iskaz i dao iskaz koji je pogodan Senadu Šabiću”, kazao je Čavka.

Čavka je kazao da je Torić rekao da je iskaz promijenio jer su mu uoči svjedočenja prijetile dvije nepoznate osobe, koji su navodno bili policajci.

U novembru prošle godine, Brkić je osuđen na 11, a Šabić na deset godina zatvora za organizovani kriminal, trgovinu drogom i primanje dara. Brkiću i Šabiću se sudi u odvojenom postupku sa sutkinjom Azrom Miletić po optužbi da su joj obećali novčanu nagradu kako bi utjecali na ishod suđenja. Međutim, obojica se trenutno nalaze u bjekstvu.

Čavka je kazao da tokom dokaznog postupka planira saslušati dva svjedoka koji rade u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvu BiH, a koji će objasniti da je “situacija u vezi sa Torićevim svjedočenjem bila tajna”.

Nakon čitanja optužnice i uvodnih riječi, optuženi Torić je Sudskom vijeću kazao da nije rekao da su osobe koje su mu prijetili bili policajci, već da su se tako predstavili.

“Ja želim da kažem da sam u ovom slučaju jedino istinu dao pred Sudom BiH, 21. novembra 2012. godine”, kazao je optuženi.

Na početku ročišta sutkinja Amela Huskić je kazala kako se optuženi ranije izjasnio da nije kriv, te da ne prihvata kazneni nalog u vidu predložene uvjetne osude.

Suđenje će se nastaviti 19. septembra.

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom