Jezik / Language:
 
Share:
svjedok-paunović-je-pucao-po-nama
2 Februar 2006
Vijest

Svjedok: Paunović je pucao po nama

Dvojica preživjelih nakon masovnog streljanja u Rogatici danas svjedoče protiv čovjeka kojeg Tužilaštvo BiH smatra odgovornim za taj zločin.

U augustu 1992. godine 27 civila zatočenika logora «Rasadnik» kod Rogatice streljano je u u selu Duljevac. Od trojice koji su preživjeli streljanje, dvojica su danas svjedočili Tužilaštva u procesu protiv Dragoja Paunovića zvanog Špiro pri Odjelu za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine.

«Znam da je Dragoje Paunović rafalno počeo da puca» izjavio je svjedok Armin Baždar pred Vijećem kojim predsjedava Davorin Jukić.

Optužnica tereti Paunovića da je u periodu od maja do septembra 1992. godine naređivao i provodio «progon civila bošnjačke nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi», na području općine Rogatica te u regiji Istočna Bosna.

Optužnica protiv njega je prva od kraja rata na ovamo koja tretira zločine počinjene na teritoriji općine Rogatica gdje je u periodu od 1992. do 1995. vršeno etničko čišćenje.

Paunović se tereti da je 15. augusta1992. godine, kao starješina manje vojne formacije Rogatičkog bataljona, naredio da se 27 civila zatočenih u logoru “Rasadnik” odvede u “živi štit” na linije bojišnice.

Zaštičeni svjedok «A» pred Vijećem je izjavio da su svi zatočenici nakon «živog štita» odvedeni na streljanje u mjesto Duljevac kraj Rogatice.

Svjedok je dalje naveo da su vojnici koji su učestvovali u streljanju bili u maskirnim uniformama sa žutim trakama na ramenima, izuzev jednog koji je žutu traku imao svezanu oko glave, a kojeg je svjedok identificirao kao Paunovića.

Armin Baždar je u vrijeme zločina imao 15 godina. Sjeća se kako su ruke svim zatočenicima izvedenim na streljanje bile vezane na leđima, te kako se i on, kao i druga dvojica preživjelih, pravio da je mrtav neko vrijeme, a potom su jedan drugog oslobodili i uspjeli pobjeći.

Oba svjedoka su prije izlaska nasuđenje na fotografijama identifikovali optuženog, a potom su ga prepoznali i u sudnici.

Tužilaštvo dokazuje da je Dragoje Paunović naredio strijeljanje 27 civila, te lično učestvovao u egzekuciji pucajući iz puške.

Optužen je za krivično djelo zločin protiv čovječnosti. Glavni pretres počeo je 31. oktobra 2005. godine. Početak iznošenja dokaza odbrane zakazan je za 22. mart.
Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Gradovi