Jezik / Language:
 
Share:
19 Decembar 2014
Vijest

Stop cenzuri o ratnim zločinima

BIRN BiH Sarajevo

Balkanska istraživačka mreža (BIRN BiH) započeo je kampanju „STOP CENZURI O RATNIM ZLOČINIMA“, sa ciljem zaustavljanja uskraćivanja informacija sa suđenja.

BIRN BiH je specijalizovana informativna agencija za izvještavanje o procesuiranju ratnih zločina pred domaćim pravosuđem, razvoju pravnog sistema i suočavanju s prošlošću.

Sud BiH je u martu prošle godine donio odluke kojima se u svim dokumentima navodi umjesto imena i prezimena inicijali. Također, umjesto naziva institucija, gradova, preduzeća se stavljaju inicijali. Tužilaštvo BiH je donijelo internu odluku da optužnice nisu javni dokumenti.

Ovakvu praksu su počeli primjenjivati i drugi sudovi i tužilaštva u BiH.

Osim inicijala, Sud BiH je odlučio da izdaje deset minuta audio ili video snimka sa suđenja, tako da u elektronskim medijima ne može se čuti glas žrtava.  Iako je Pravilnikom Suda BiH navedeno da mediji mogu u određenom vremenskom roku dobiti cjelokupne snimke suđenja, u praksi takve zapise Sud rijetko izdaje.

Iako su ovakve odluke osudila brojna udruženja žrtava, mediji, nevladine organizacije, te eksperti, Sud BiH još uvijek nije promjenio Pravilnik.  Sud BiH je predložio da se u izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama ugradi član po kojem se „institucija odlučivati koji sudski dokumenti neće biti anonimizirani“.

BIRN BiH zbog toga poziva sve građane, medije i nevladine organizacije da podrže kampanju kojom će biti zaustavljeno dalje uskraćivanje informacija!

Potpišite peticiju, ispunite anketu, nazovite besplatan info telefon, šaljite prijedloge putem e-maila ili društvenih mreža, spriječite uvođenje cenzure o ratnim zločinima! Spriječite da se ponove ratni zločini! Buduće generacije trebaju da znaju ko su ratni zločinci.

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom