Jezik / Language:
 
Share:
stojanu-perkoviću-12-godina-zatvora
24 Decembar 2009
Vijest

Stojanu Perkoviću 12 godina zatvora

BIRN BiH
Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, Sudsko vijeće osudilo je Stojana Perkovića na 12 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Rogatice.
Perković je osuđen za učešće u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv civilnog nesrpskog stanovništva Rogatice, u okviru kojeg je sudjelovao u ubistvima, premlaćivanjima, progonu i prisilnim nestancima civila u selima Surovi, Mesići i Varošište.

Sudsko vijeće je također oglasilo Perkovića krivim za silovanje zaštićene svjedokinje X1 počinjeno tokom 1992. godine u selu Varošište.

“Sud smatra da je izvedeno dovoljno dokaza da je optuženi počinio pojedinačne inkriminacije koje mu se stavljaju na teret, te da su one počinjene u sklopu širokog i sistematskog napada”, kazala je Mira Smajlović, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Prije izricanja presude, Sudu se obratio i optuženi, koji je uputio izvinjenje svim žrtvama.

“Nikad nisam želio ovaj rat i živio sam s komšijama bez obzira na nacionalnost. Znam da se zlo dešavalo i dogodile su se ružne stvari koje nisam želio. Iskreno saosjećam s bolom i patnjom svih žrtava, jer sam i sâm to iskusio, te još jednom želim da izrazim iskreno kajanje svim žrtvama”, kazao je Perković.

Suđenje Perkoviću, nekadašnjem komandiru čete Vojske Republike Srpske (VRS) u mjestu Lađevine, počelo je u junu 2009., a sporazum kojim je optuženi priznao krivicu i koji je predviđao kaznu zatvora između 10 i 14 godina, potpisan je 17. decembra ove godine.

Sud BiH je optuženog oslobodio plaćanja troškova postupka, te mu je presudom produžen pritvor u kojem se nalazi od januara 2009. godine.

Kao olakšavajuće okolnosti prilikom izricanja presude Sud je prihvatio saradnju koju je optuženi ostvario s Tužilaštvom BiH, iskreno kajanje koje je uputio žrtvama, kao i to što je “invalid i starija osoba”.

Otežavajuće okolnosti, prema ocjeni Suda, predstavljaju veći broj žrtava i brojnost zločina za koje se Perković tereti.

U završnoj riječi, koju je iznijelo na ovom ročištu, Državno tužilaštvo je istaklo da je Perković, “kao nadređena osoba u VRS-u, voljno učestvovao u napadu”, ali i to da je saradnja koju je obećao potpisivanjem sporazuma “već pokazala rezultate”.

“Također, javno priznanje daje vid satisfakcije žrtvama i svjedocima, koji se pošteđuju retraumatizacija tokom svjedočenja”, kazala je tužiteljica Božidarka Dodik.

Perkovićeva Odbrana je istakla kako optuženi “nosi teško breme krivice”, te da je zbog toga potpisao sporazum s Tužilaštvom BiH.

“Čuli ste svjedoke koji su preživjeli tragediju zbog bola i gubitka najmilijih. Uvjeravam vas da je Perković to nosio najteže. Imali smo prilike vidjeti kako iz pretresa u pretres on tone”, rekao je Miodrag Stojanović, branilac optuženog.

Javnost je bila isključena s dijela ročišta na kojem je Odbrana govorila Sudskom vijeću o “imenima i pozicijama koje je Perković otkrio u saradnji s tužiocem”.
Share:
comments powered by Disqus