Jezik / Language:
 
Share:
spor-protok-informacija-o-nestalim-osobama
24 August 2016
Vijest

Spor protok informacija o nestalim osobama

Albina Sorguč BIRN BiH Sarajevo

Povodom obilježavanja 30. augusta, Međunarodnog dana nestalih osoba, u Sarajevu je organiziran okrugli sto s ciljem razmjene regionalnih informacija kako bi se ubrzao proces traženja nestalih.

Olgica Božanić, predsjednica Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih s područja bivše Jugoslavije, kazala je da je proces traženja nestalih u zadnje vrijeme usporen i da nisu zadovoljni rezultatima.

“Treba pronaći načine i rješenja radi razmjene informacija kako bi se ubrzao proces traženja nestalih”, rekla je Božanić, istaknuvši da su žrtve u regionu izrazile volju za uspostavu zajedničke baze – liste nestalih osoba.

Amor Mašović, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, kazao je da je, kada su u pitanju nestale osobe, problem u svim državama regiona isti, a to je nedostatak i nedovoljna razmjena informacija.

Prema Mašoviću, protok informacija je spor, a negdje i potpuno zaustavljen. Kako je pojasnio, zbog toga je usporen proces traženja nestalih, kao i ekshumacija i identifikacija žrtava.

“U ovom času se pretpostavlja da je 2.800 NN osoba u 12 mrtvačnica u BiH. Od tih 2.800, oko 1.400 ih se odnosi na mandat Instituta za nestale osobe. Neke od tih osoba su nestale tokom rata u BiH, a neke i na prostorima susjednih država”, rekao je Mašović.

On je istaknuo da je Međunarodna komisija za traženje nestalih osoba (ICMP) prikupila iznimno veliki broj krvnih uzoraka za cijelu regiju, pojasnivši da je 92.000 pojedinaca dalo krv za oko 40.000 nestalih u regionu.

Kao razlog zašto postoji veliki broj NN osoba, Mašović je naveo da je možda greška u takozvanim klasičnim identifikacijama, što se dešavalo čak i u ratnom periodu. Rekao je da je revizija rađena u većini mrtvačnica, istaknuvši da su trenutno u toku revizije u Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu, Travniku i Visokom.

Prenk Gjetaj, predsjednik Komisije za nestala lica Kosova, napomenuo je da su problemi i tamo slični, ali je istaknuo da je oko 70 posto slučajeva nestalih na Kosovu riješeno.

“Ne možemo biti zadovoljni ako imamo ijednog nestalog, a kamoli 1.665”, kazao je Gjetaj, dodavši da traže pomoć od međunarodnih organizacija, te od onih koji raspolažu povjerljivim informacijama koje upućuju ka mjestima gdje su individualne i masovne grobnice.

Matthew Holliday, šef programa za zapadni Balkan u ICMP-u, istaknuo je da rješavanje pitanja nestalih osoba nema veze samo sa mrtvima.

“To je pitanje koje je usmjereno prvenstveno na žive i na njihova prava. Za porodice nestalih osoba Dan nestalih osoba je svaki dan. Oni svaki dan prolaze jednu torturu, a to je činjenica da ne znaju šta se dogodilo s njihovim nestalim srodnicima. Svakoga dana majke čiji su sinovi nestali uspavljuju se plačem”, rekao je Holliday.

Trishna Lama Mocktan iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) je istaknula da su specifični problemi porodica, nažalost, često zaboravljeni i zanemareni.

“MKCK pokušava da pomogne porodicama da se lakše nose s njihovim neizvjesnim gubitkom, sa strahovima i frustracijama”, kazala je Mocktan.

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom