Jezik / Language:
 
Share:
snimak-razgovora-mladića-i-doktora-stankovića
21 April 2016
Vijest

Snimak razgovora Mladića i doktora Stankovića

Radoša Milutinović BIRN BiH Haag

Tužioci Haškog tribunala osporavali su na suđenju Ratku Mladiću vjerodostojnost vještaka Odbrane za sudsku medicinu Zorana Stankovića navodeći da je Stanković u jesen 1995. prenio Mladiću da mu engleska obavještajna služba može pomoći da “skine optužnicu” Tribunala.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužioci su u sudnici pustili snimak razgovora generala Mladića i doktora Stankovića, koji je 9. oktobra 1995. u Banjaluci tajno načinio sam Mladić.

Mladić se čuje kako razgovor najavljuje riječima: “9. oktobar 1995., razgovor sa doktorom Stankovićem, patologom s VMA”. Tokom razgovora, on poziva Stankovića da govori glasnije, pošto je “u ratu ogluveo”.

U to vrijeme, Tribunal je Mladića već optužio za genocid počinjen nad oko 7.000 Muslimana u Srebrenici. Kasete sa audio-snimcima i Mladićeve ratne zapise, srpske vlasti su zaplijenile tokom pretresa njegovog stana u Beogradu 2008. godine.

Tokom razgovora, kako se čulo na snimku puštenom u sudnici, Stanković obavještava Mladića da se u Londonu sastao sa “šefom engleskog obavještajnog odjeljenja” i da su “oni puno toga pitali za vas”.

“Da li biste vi pristali da oni stanu iza vas... Mislim da su oni moćni... da skinu optužnice”, pita na snimku Stanković Mladića.

“Može bilo ko da mi pomogne... Neka skinu ako mogu... Mene može da tuži bilo ko, ja ne dajem pet para... Kakvo suđenje, nisam lud da prihvatim suđenje”, čuo se Mladić na snimku. Rekao je i da ne priznaje Tribunal i da mu može suditi samo njegov narod.

U sudnici, Mladić je ponovio da “ne daje pet para”.

Stanković je u sudnici objasnio da je u Londonu boravio na poziv britanske novinarke Nore Belof, koja mu je rekla da je “bila obavještajac u Rusiji i Francuskoj”, na osnovu čega je on “zaključio da je ona predstavnik službe”.

“To je nešto o čemu sam razgovarao s Norom Belof... da će oni procijeniti da li mogu da skinu to u toku suđenja”, kazao je on.

Prije nego što mu je pušten snimak, Stanković je u sudnici negirao da je u Londonu sa britanskim obavještajcima razgovarao o Mladiću i povlačenju optužnice protiv njega.

“Ja sam toliko mali u odnosu na Međunarodni sud i imam toliko malo uticaja da nisam tako nešto mogao da izjavim”, kazao je Stanković.

Zastupnici Optužbe u ponedeljak će nastaviti da puštaju snimak razgovora Mladića i Stankovića.

Tužioci su potkopavali i Stankovićev stručni kredibilitet, dokazujući da je on u svom radu činio iste stvari koje je zamjerio vještaku Optužbe Johnu Clarku.

Stanković je u glavnom iskazu zamjerio Clarku što je izvodio pretpostavke o uzroku smrti osoba ekshumiranih iz masovnih grobnica u rudniku Tomašica kod Prijedora i grobnica povezanih sa padom Srebrenice.

Štaviše, tužioci su predočili Stankovićeve izvještaje sa procesa Naseru Oriću i generalu Radislavu Krstiću u kojima je on iznosio pretpostavke o uzroku smrti osoba pronađenih u masovnim grobnicama.

“Ja samo kažem da se može osnovano pretpostaviti, a ne tvrdim da su nanijete povrede izazvale smrt... Ne tvrdim da je smrt bila nasilna”, odgovorio je Stanković.

Osvrćući se na Stankovićevu tvrdnju da je “nemoguće” da je Klark u jednoj lobanji iz Tomašice pronašao “šest metaka”, kako je napisao u svom izvještaju, tužioci su vještaku Odbrane pokazali fotografije te lobanje.

“Nakon što sam vidio fotografije, tačno je ono što je Klark napisao”, prihvatio je Stanković.

Unakrsno ispitvanje patologa Stankovića, tužioci će nastaviti u ponedjeljak, 25. aprila.

Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Povezani naslovi

18 April 2016
Vijest

Osporavanje nalaza o Tomašici

Share:
comments powered by Disqus