Jezik / Language:
 
Share:
sjećanje-na-116-nevinih-žrtva-iz-ahmića
16 April 2015
Vijest

Sjećanje na 116 nevinih žrtva iz Ahmića

Kenan Kavazović BIRN BiH Vitez

U Ahmićima kod Viteza obilježena je 22. godišnjica stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti koje su ubili pripadnici ekstremnih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Ni 22 godine kasnije, sve žrtve ovog velikog zločina nisu našle konačni smiraj. Do sada su identifikovana i ukopana tijela 85 osoba, a za posmrtnim ostacima 31 žrtve još se traga.

U Ahmićima su ubijeni civili, a selo je zapaljeno. Najmlađa žrtva u Ahmićima 16. aprila 1993. bila je tromjesečna beba, a najstarija je imala preko 80 godina.

“Haški tribunal procesuirao je naredbodavce, samo dvojicu direktnih izvršilaca su osudili i procesuirali, a naše tužilaštvo i naš sud u Sarajevu do sada nisu nikog procesuirali i osudili. Mi ih danas sa ovog mjesta pitamo jesu li to stavili tačku na Ahmiće i da li su mogla samo dvojica direktnih izvršilaca ubiti 116 nevinih civila Ahmića”, rekao je Elvedin Kermo, predsjednik Udruženja “16. april” iz Ahmića.

Načelnik Općine Vitez Advan Akeljić je kazao da današnji dan predstavlja sjećanje na zločin u Ahmićima.

“Samo istina i pomirenje na bazi istine, bez tjeranja u zaborav stvari koje su iz prošlosti, jesu preduslov za kvalitetan suživot na ovim prostorima”, rekao je Akeljić.

Kao i prethodnih godina, na šehidskom mezarju u Starom Vitezu proučena je dova za 85 žrtava koje su pronađene, ali porodice 31 žrtve i danas tragaju za tijelima svojih najmilijih.

“Svake godine apelujemo prema dobrim ljudima, našim komšijama Hrvatima, da kažu gdje se nalaze tijela žrtva kako bismo ih dostojno ukopali”, kazao je Kermo.

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Gradovi