Jezik / Language:
 
Share:
savinović-smrtovnice-odvedenih-komšinica
6 Septembar 2016
Vijest

Savinović: Smrtovnice odvedenih komšinica

Albina Sorguč BIRN BiH Sarajevo

Na suđenju za zločine počinjene na području Mostara, svjedokinja Tužilaštva BiH kazala je da je sa balkona gledala kada su 1993. godine osobe u uniformama odveli Nadu Frenjo i članove porodice Kajtaz.

Zaštićena svjedokinja S-4 kazala je da ju je jedno veče pozvala komšinica nakon što je “čula neku gužvu”.

“Ja sam utrčala kod nje. S balkona čujemo galamu. Ja sam predložila da legnemo na balkon, kroz saksije cvijeća smo to gledali”, prisjetila se svjedokinja.

Ona je kazala da je čula i vidjela Nadu Frenjo, kao i Hatidžu, Elvedinu i Džejlu Kajtaz. Također je vidjela četiri osobe u uniformama.

Prema riječima S-4, Elvedina je govorila majci da požuri, a ona je rekla da ne može brže jer nosi dijete.

Svjedokinja je kazala da je čula kada je neko kazao: “Požuri Saša, gotovo je”, i da su nakon toga ušli u kombi.

“Je li to bio Saša Savinović ili neki drugi Saša, ja ne znam. Nisam vidjela”, kazala je svjedokinja S-4.

Sutradan, kako je dodala, zvala je jedna žena i kazala: “Sve su ih pobili. I Nadu i Tidžu i malu, eno smrtovnica na vratima”.

Saša Savinović je optužen da je od maja 1993. do kraja te godine, kao pripadnik Antiterorističke grupe “Kažnjenička bojna – Benko Penavić” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovao u ubistvima i prisilnom preseljenju civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara.

S-4 je ispričala kako joj je svjedokinja S-1 pričala da se zadesila kad su upali u Tidžin stan i da su kazali da su došli po Nadu. S-1 joj je govorila da je Tidža govorila da je puste i pitala ih gdje je vode. S-4 je od S-1 čula da su nju pustili.

Svjedokinja je, odgovarajući na pitanje optuženog, kazala da Sašu Savinovića poznaje kao dječaka od šest, sedam godina i da ga više nije vidjela.

Svjedokinja Sanja Kajan kazala je da je 1993. godine živjela na zapadnoj strani Mostara koja je bila pod kontrolom HVO-a.

Ona je potvrdila da su joj Nada Frenjo, te Hatidža i Elvedina Kajtaz bile susjede i da su stanovale u istoj zgradi dok ih nisu odveli.

Nastavak suđenja zakazan je 27. septembar.

Povezani naslovi

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Predmeti

Gradovi