Jezik / Language:
 
Share:
savinović-protjerao-ih-na-drugu-stranu-mostara
23 August 2016
Vijest

Savinović: Protjerao ih na drugu stranu Mostara

Srđan Kureljušić BIRN Sarajevo
Na suđenju za zločine počinjene na području Mostara, svjedok Tužilaštva je ispričao da mu je optuženi Saša Savinović provalio u stan i, zajedno s još dva naoružana vojnika, protjerao njega i njegovu obitelj na drugu stranu Mostara.

Zaštićeni svjedok S-3 je kazao da su mu u noći sa 7. na 8. august 1993. godine u stan provalila tri vojnika.

“Probuđen sam. Tri vojnika su obila vrata našeg stana u Mostaru. Rečeno nam je da krenemo. Imao sam samo 16 godina i nisam znao šta se dešava”, izjavio je svjedok.

On je dodao da su im kazali da će biti deportovani, i odveli su ih do linije razgraničenja između istočnog i zapadnog dijela Mostara.

“Rekli su nam da pređemo na istočnu stranu grada i ne okrećemo se, jer ako se okrenemo da će nas ubiti”, prisjetio se S-3.

On je kazao da je kasnije saznao da je jedan od tih vojnika bio optuženi Saša Savinović.

Saša Savinović je optužen da je od maja 1993. do kraja te godine, kao pripadnik ATG-a “Kažnjenička bojna – Benko Penavić”, učestvovao u ubistvima i prisilnom preseljenju civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je rekao da je viđao kako vojnici maltretiraju osobe koje deportuju, te da je lično vidio da su vojnici udarali S-2.

Na današnjem ročištu je bez prisustva javnosti saslušan zaštićeni svjedok S-2.

Suđenje se nastavlja 6. septembra.

Povezani naslovi

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Predmeti

Gradovi