Jezik / Language:
 
Share:
sakoč-ubistvo-i-paljenje-starica-u-počitelju
15 Juli 2016
Vijest

Sakoč: Ubistvo i paljenje starica u Počitelju

Emina Dizdarević BIRN BiH Sarajevo

Na suđenju Edinu Sakoču, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva na području Čapljine, prva svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila je da su u njenoj kući ubijene dvije starice i da ih je poslije zapalio izvjesni Boban.

Nikolina Ljubić se nakon dva i po mjeseca provedena u izbjeglištvu, 7. jula 1992. godine vratila u svoju kuću u mjestu Počitelj (općina Čapljina). Kako je rekla, tu noć su dvije osobe ušle u njenu kuću – jedan je imao kapu na glavi, a drugi je bio u šarenoj uniformi.

Prema njenim riječima, osoba pod imenom Boban je udarila njenu tetku i pitala je za neku osobu pravoslavne vjeroispovijesti. Zatim su je odveli, uveli na silu u auto, vezali joj oči i otišli u nepoznatom pravcu.

Oko pola dva iza ponoći, kako je rekla, probudila je pucnjava. U njenu sobu je ušao Boban i stavio joj pištoj na stomak, a potom na čelo govoreći joj da je četnik i da krije četnike u kući.

Ljubić je rekla da je nakon toga došao drugi čovjek, za kojeg je kasnije saznala da se zove Edin Sakoč.

“Već su babe Cvijeta i Vasilija bile ubijene u sobi – to kada sam čula pucnjavu (…) Boban govori da mu skuham kafu, Sakoč ga je smirivao. Sjeli su da piju kafu i Boban je pitao tatu ima li goriva da zapali babe. Meni je rekao da im idem kidati uši. Ja sam to odbila. Boban je odveo tatu u kuću Cvijete i Vasilije da traže gorivo. Kada su se vratili, saznali smo da je Boban zapalio njihovu kuću“, prisjetila je Ljubić.

Kako je kazala, Boban je tražio od njene majke deku kako bi zamotali ubijene i zapalili ih. Svjedokinja je rekla da je vidjela kako komadići mozga padaju po hodniku dok su Boban i Sakoč iznosili njihova tijela ispred kuće.

“Boban posipa benzinom i pali. Sakoč se nalazi kraj njega. Boban oko leševa trči i govori: ‘Gorite, gorite četnikuše male’. Za tetku su rekli da je odvedena u Počitelj i da je silovana”, rekla je svjedokinja i dodala da je od susjeda dan poslije saznala za Edina Sakoča.

Suđenje će se nastaviti 19. augusta.

Povezani naslovi

23 Juni 2016
Vijest

Počelo suđenje Edinu Sakoču

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Predmeti

Ljudi