Jezik / Language:
 
Share:
razdvanja-muškaraca-od-porodica-u-potočarima
18 April 2016
Vijest

Razdvajanja muškaraca od porodica u Potočarima

Albina Sorguč BIRN BiH Sarajevo

U nastavku dva suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je u Potočarima u julu 1995. godine vidio razdvajanja muškaraca od njihovih porodica, ali da nije vidio nikakve akte nasilja.

Vincentius Bernardus Egbers, nekadašnji pripadnik Holandskog bataljona u Potočarima, zbog ekonomičnosti postupaka je pozvan kako bi ga unakrsno ispitale Odbrane u dva predmeta – Goranu Sariću te Dragomiru Vasiću, Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću.

Tužilaštvo planira da transkripte Egbersovog svjedočenja pred Haškim tribunalom 2006. godine uloži u spis na narednom ročištu.

Odgovarajući na pitanja Vasićevog branioca Aleksandra Lazarevića, svjedok je potvrdio da je vidio razdvajanja muškaraca od njihovih porodica u Potočarima, ali da osim toga nije vidio nikakve akte nasilja, kao što su premlaćivanja, silovanja i ubijanja.

“Ja to nisam vidio u Potočarima”, kazao je on.

Egbers je potvrdio da je sa kolegama došao u Bijelu kuću, gdje su bili izdvojeni bošnjački muškarci u Potočarima i da je ispred naišao na hrpu noževa koji su bili oduzeti od muslimana.

Svjedok je također potvrdio da mu je srpski vojnik, pokazujući mu na hrpu noževa kazao “da su oni naoružani noževima” i da “ne želimo da napadnu nekog od naših”.

On je ponovio da je u Bijeloj kući vidio veći broj muslimana. Na upit Odbrane, nije se mogao sjetiti da je haškim istražiteljima u oktobru 1995. godine izjavio da je u vidio jednog muslimana u prvoj prostoriji, a da su ostale bile prazne, te da nije išao na gornji sprat.

Svjedok je potvrdio da je bio u pratnji konvoja koji je prevozio civile u Kladanj.

Goran Sarić je optužen da je počinio genocid kao bivši komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske. Tužilaštvo BiH ga tereti da je u julu 1995. komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju, te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni na području Srebrenice.

Josipović i ostali su također optuženi za genocid počinjen u Srebrenici, koji je obuhvatao prisilno premještanje stanovništva, zarobljavanje i pogubljenje muškaraca.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik CJB-a Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Njima petorici suđenje se nastavlja 26. aprila, a Sariću 16. maja.

Povezani naslovi

27 Oktobar 2015
Vijest

Brojanje civila u Potočarima

Share:
comments powered by Disqus