Jezik / Language:
 
Share:
radončić-i-ostali-raspitivanje-o-državnim-istragama
24 August 2016
Vijest

Radončić i ostali: Raspitivanje o državnim istragama

Denis Dzidic BIRN BiH Sarajevo

U nastavku suđenja za ometanje rada pravosuđa, tužilac Mirza Hukeljić posvjedočio je kako se optuženi Zijad Hadžijahić raspitivao kod njega o postojanju istrage u Tužilaštvu BiH.

Hukeljić je kazao kako ga je Hadžijahić, kojeg je poznavao odranije, pozvao 5. januara ove godine i pitao da li je moguće da Tužilaštvo BiH ima istragu u vezi sa “slučajem nesavjesnog liječenja koje je medijski eksponirano”.

“Rekao je da misli da to ima veze s imenovanjem jedne osobe na mjesto ministra ili zamjenika ministra. Rekao sam mu da znam o čemu se radi, da je to slučaj vađenja zuba, i vidio sam ime Azre Sarić, ali da o tome ne znam ništa, niti da li je slučaj kod nas, ali da mi se čini po predmetu da je to nadležnost Kantonalnog tužilaštva. On se s tim složio, ali je dodao: ‘Mi mislimo da tu ima politike’”, izjavio je Hukeljić.

Tužilac je napomenuo da je narednog dana Hadžijahiću napisao da misli da Državno tužilaštvo s tim nema veze, te je o svemu napravio službenu zabilješku.

Tokom unakrsnog ispitivanja Hukeljić je rekao da ni jednog trenutka tokom komunikacije s Hadžijahićem nije osjetio da mu se prijeti, te dodao da ostali optuženi nisu spominjani.

Hadžijahić je optužen s Fahrudinom Radončićem, Bakirom Dautbašićem i Bilsenom Šahman zbog ometanja rada pravosuđa, te davanja i primanja koristi za trgovinu uticajem. Prema optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Radončić je optužen da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika američke ambasade u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori. Zauzvrat je Hadžijahiću, kako navode iz Tužilaštva BiH, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Na ovom ročištu u korist Tužilaštva BiH je svjedočila i neuropsihijatrica Jasmina Tanović, koja je kazala da je Azra Sarić krajem prošle godine došla u Dom zdravlja “Vrazova” jer je bila “potresena zbog smrti jednog pacijenta”.

“Ta pacijentica je došla zbog reakcije koju je imala na događaj na poslu. Došla je potresena jer je jedan pacijent preminuo od krvarenja u Kliničkom centru. Radilo se o mlađoj doktorici pa sam to smatrala normalnim”, rekla je Tanović i dodala da je pacijentici dala slabu terapiju i preporučila joj bolovanje.

Suđenje se nastavlja 14. septembra.

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom