Jezik / Language:
 
Share:
puljić-završen-dokazni-postupak-optužbe
24 August 2016
Vijest

Puljić: Završen dokazni postupak Optužbe

Albina Sorguč BIRN BiH Sarajevo

U nastavku suđenjaMiletu Puljiću, optuženom za zločine počinjene na području Mostara, Državnotužilaštvo je saslušanjem posljednjeg svjedoka o odvođenju zatvorenika naprinudne radove završilo dokazani postupak.

Adi Fejzić je ispričao da je 1993. godine dva puta hapšen i odvođen u logor Heliodrom. Svjedok je kazao da je odvođen na prinudne radove, najčešće u Šantićevu ulicu, ali i na druge lokacije.

“Uglavnom smo utvrđivali položaje. Svako jutro oko pet ili šest sati odvedu te do lakacije, daju ti lopate, vreće i šta već. Postrojavali su nas razni stražari koji su bili na dužnosti u Heliodromu”, izjavio je Fejzić.

On je dodao da je prilikom izvođenja radova u dijelu Šantićeve ulice pala granata i da je od detonacije pao ošamućen, nakon čega je odveden u bolnicu. Tu je ostao na posmatranju do razmjene koja je bila u septembru 1993. godine.

“Nisam imao nikakve fizičke povrede”, rekao je Fejzić, koji je tada imao 18 godina.

Svjedok je naveo da je u Šantićevoj ulici tokom obavljanja radova 13. augusta 1993. godine ranjen i njegov otac, u glavu i leđa. Kako mu je ispričao tetak, otac je ranjen kada je s drugim zatvorenicima trebao nositi eksploziv da miniraju položaje Armije BiH (ABiH).

Tužilaštvo BiH tereti Puljića, kao bivšeg zapovjednika Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), za odvođenje zatvorenika iz Heliodroma na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, što je rezultiralo smrću više osoba.

Svjedok Fejzić je kazao da je u Šantićevoj ulici bila Druga bojna, ali da je bilo i drugih jedinica.

Odgovarajući na pitanje Odbrane, svjedok je pojasnio da su na Heliodromu bile tri glavne zgrade – zatvor, fiskulturna sala i škola, te da je on oba puta bio zatvoren u zgradi škole.

Optužba je uložila nekoliko materijalnih dokaza o bolesti i ranjavanju svjedoka Fejzića, te da ga je registrovao Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK). Odbrana nije imala prigovora na ove dokaze, nakon čega je konstatovano da je završen dokazani postupak Optužbe.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. septembar.

Povezani naslovi

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Predmeti

Ljudi

Gradovi