Jezik / Language:
 
Share:
puljić-odbrana-najavila-više-od-20-svjedoka
7 Septembar 2016
Vijest

Puljić: Odbrana najavila više od 20 svjedoka

Emina Dizdarević BIRN BiH Sarajevo

Na statusnoj konferenciji, Odbrana Mileta Puljića, koji je optužen za zločin počinjen u Mostaru, najavila je saslušanje više od 20 svjedoka, te vojnog vještaka koji će iznijeti nalaz i mišljenje o poziciji optuženog.


Puljića je Tužilaštvo BiH optužilo da je kao zapovjednik Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) odvodio zatvorenike iz Heliodroma na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, što je rezultiralo smrću više osoba.

Najavljeni svjedoci, prema braniteljici Senki Nožici, trebali bi svjedočiti o bitnim činjenicama vezano za optuženog Puljića.

“Većina svjedoka su bili zatvoreni u Četvrtoj osnovnoj školi u Mostaru (…) Ti svjedoci su bili pripadnici Druge bojne i reći će gdje su bili u vrijeme zarobljavanja 30. juna. Kada bude gotovo vještačenje, vjerovatno će se broj svjedoka smanjiti”, dodao je ona.

Vještak vojne struke Milan Gorjanc trebao bi sačiniti nalaz i mišljenje koje je vezano za širi kontekst dešavanja, a što uključuje komandnu odgovornost i poziciju optuženog.

Odbrana je također predložila da se sasluša profesor Ustavnog prava Zvonko Miljko koji će se izjašnjavati na pojedine okolnosti i dokumente koje je uložilo Tužilaštvo BiH, a vezani su za udruženi zločinački poduhvat.

Za izvođenje dokaza Odbrani će trebati tri do četiri ročišta.

Nastavak suđenja će biti zakazan kada bude završeno vještačenje.

Povezani naslovi

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Predmeti

Ljudi

Gradovi