Jezik / Language:
 
Share:
prijateljska-akcija-razoružavanja
16 Mart 2016
Vijest

Prijateljska akcija razoružavanja

Lamija Grebo BIRN BiH Sarajevo

Svjedok Odbrane Zdenka Andabaka izjavio je kako je na dan akcije razoružavanja u selu Grborezi (općina Livno) čuo optuženog da javlja zapovjedniku da ima mrtvih i ranjenih, te kako traži da se pošalje hitna pomoć i policija.

Ante Čolak, nekadašnji načelnik Livanjske brigade “Petar Krešimir Četvrti”, prisjetio se kako je 21. jula 1993. godine bio u taktičko-operativnom centru kada je čuo putem komunikacijskih veza optuženog kako razgovara sa zapovjednikom Stankom Vrgočem.

“Taj dan sam ga sreo malo poslije događaja u Grborezima kod zapovjednika. Imao je megafon sredstvo veze, maslinastu odoru i neku plavu kapu, sličnu UNPROFOR-ovoj beretki”, rekao je svjedok, kome je optuženi zet. On je dodao da je Andabak podnio izvješće zapovjedniku i dobio drugi zadatak.

Čolak je pojasnio da u julu 1993. godine nije bilo sukoba između Hrvata i Bošnjaka na području Livna. Prema njegovim riječima, Livanjska brigada je brojala oko 4.200 ljudi, od čega je bilo oko 900 Bošnjaka.

Svjedok je rekao da su zbog vojno-političke situacije na drugim područjima “bili prinuđeni” izvesti akciju razoružavanja kako bi se spriječili sukobi.

Akciji je, kako je kazao, prethodio neuspjeli sastanak sa hrvatskim i bošnjačkim političkim predstavnicima na kojem je trebalo biti dogovoreno izvršenje demobilizacije i predaje naoružanja bez upotrebe sile.

“Ta akcija je bila prijateljska i zaštitna. (...) Stanko Vrgoč je donio zapovjed o provođenju ove akcije. (...) Sve smo poduzeli da ne dođe do otvorenih sukoba”, kazao je Čolak.

Pravac Guber, Komorani i Grborezi, prema riječima svjedoka, dobila je postrojba Livanjske brigade iz Sektora 1, na razini jedne satnije kako bi postavila borbeno osiguranje, a akciju je trebala sprovesti Druga lakojuršna bojna.

Svjedok je naveo i da je kroz analizu akcije saznao da je u Grborezima bila organizovana zasjeda, te da je iza kuće oštećenih bio čovjek sa mitraljezom.

Optužnica Andabaka tereti da je rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. jula 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a jednu osobu ubili, a drugu ranili. Prema optužnici, pripadnici ove bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je Andabak ubio.

Kako se dodaje, optuženi je nakon toga fizički zlostavljao jednog civila, kojem je naredio da legne na tlo, te mu skakao po stomaku i kundakom izbio dva zuba.

Prema optužnici, Andabak je bio pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO-a i komandir Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a.

Odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća Čolak je rekao da je Andabak bio u upravi Vojne policije. On je dodao i da je optuženi bio samo koordinator između zapovjednika Livanjske brigade i postrojbe Druge lakojurišne.

Suđenje će se nastaviti 6. aprila.


Povezani naslovi

24 Februar 2016
Vijest

U akciji razoružanja bez naoružanja

2 Februar 2016
Vijest

Opća pucnjava u Grborezima

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Predmeti

Gradovi