Jezik / Language:
 
Share:
policijsko-obezbjeđenje-srebreničana-u-bratuncu
10 Maj 2016
Vijest

Policija osiguravala zatvorene Srebreničane u Bratuncu

Albina Sorguč BIRN BiH Sarajevo

Svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je u julu 1995. godine bratunačka policija osiguravala hangar u kojem su bili zatvoreni Srebreničani.

Bivši policajac iz Bratunca Branislav Jovanović kazao je da je sa kolegama došao u Potočare, gdje je vidio muslimane i komandira Branimira Tešića, koji im je naredio da sjednu u auto i vrate se.

Kao razlog vraćanja u Bratunac, kako je svjedok rekao, Tešić je naveo da će prolaziti autobusi i da ih treba osiguravati kako ih narod ne bi kamenovao.

“U autobusima sam vidio žene i djecu”, kazao je Jovanović, pojasnivši da je autobuse obezbjeđivao do 23 sata ispred banke, a onda je zajedno sa kolegom pozvan da se vrati u stanicu.

Prema njegovom iskazu, autobusa je bilo u pravcu prema školi i kod spomenika.

Sutradan mu je, kako je svjedok naveo, Tešić naredio da ide osiguravati hangar u Bratuncu, u kojem su bili ljudi koji trebaju kasnije da budu prebačeni u Tuzlu.

Jovanović je istaknuo da su na osiguravanju hangara bila sa njim još trojica kolega, a vidio je i vojnike u crnim uniformama. Prema riječima svjedoka, niko nije smio da kontaktira sa ljudima koji su bili zatvoreni u hangaru.

“Jedino se čuje ‘daj vode’ i neugodan miris, znoj...Vrata nije bilo, prozora”, kazao je svjedok, istaknuvši da su dvojica policajaca stajala pred vratima, a dvojica iza hangara su bila u kolima.

Nakon što su otišli vojnici u crnim uniformama, kako je Jovanović kazao, zatvorenicima su davali vode. Trojicu policajaca, među kojima je bio i svjedok, na osiguravanju hangara zamijenile su kolege koje su došle u drugu smjenu. Jovanović je naveo da je otišao u Stanicu policije, a zatim kući.

On je rekao da su muškarci iz hangara odvedeni u Zvornik.

Za genocid u Srebrenici, koji je obuhvatao prisilno premještanje stanovništva, zarobljavanje i pogubljenje muškaraca pored Branimira Tešića, optuženi su Miodrag Josipović, Dragomir Vasić, Danilo Zoljić i Radomir Pantić.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik CJB-a Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Svjedok Milan Blagojević, nekadašnji komandir Pete čete Posebnih snaga policije iz Zvornika, potvrdio je da je komandant tih snaga bio Danilo Zoljić.

Blagojević je kazao da je bio na borbenoj liniji od 12. do 21. jula 1995. godine. Pred polazak na liniju je primijetio da mu nedostaje ljudi. Obavijestio je Zoljića, koji mu je odgovorio da vjerovatno imaju posla u policijskoj stanici.

Prema pojašnjenju svjedoka, posebne jedinice ili snage policije (PJP) u Zvorniku sastojale su se od pet četa i jednog voda.

Blagojević je u iskazu iz 2011. godine naveo kako je čuo da su u pratnji zarobljenika bili pripadnici prve i druge čete PJP-a, a na suđenju je kazao da su to njegova čista nagađanja.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. maj.


Povezani naslovi

Share:
comments powered by Disqus