Jezik / Language:
 
Share:
podignuta-optužnica-za-zločine-u-rogatici-2
18 August 2016
Vijest

Podignuta optužnica za zločine u Rogatici

Emina Dizdarević BIRN BiH Sarajevo

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Brane Planojevića, optuženog za zločine protiv civilnog stanovništva počinjen u Rogatici tokom 1993. i 1994. godine.


Brane Planojević je optužen da je u svojstvu stražara i zamjenika upravnika logora, tokom 1993. i 1994. godine, učestvovao u psihičkom i fizičkom zlostavljanju, silovanju i ubistvima civila koji su bili u zatvoreničkom centru “Rasadnik” (općina Rogatica).

“On se tereti da je lično i direktno, zajedno sa drugim licima, počinio ubistvo pet lica, zatvorenih civila i jednog ratnog zarobljenika, koji su odvedeni iz objekta ‘Rasadnik’, kao i da je sudjelovao u silovanju jedne zatvorenice i nanošenju teških ozljeda zatvorenicima”, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH

Kako stoji u saopštenju, od posljedica premlaćivanja dvojici zarobljenika je nanesena fizička i psihička bol, dok su petorica zatvorenika ubijena vatrenim oružjem. Njihova tijela su odnesena na nepoznatu lokaciju, od kada im se gubi svaki trag. Troje civila su naknadno pronađeni i ekshumirani.

Planojevića optužnica također tereti da je pomagao u silovanju zatvorenice, na način da je izveo iz prostorije u kojoj se nalazila, zatim je odveo u drugu sobu, te je sve vrijeme bio prisutan pored vrata i čuvao stražu, dok ju je treće lice uz prijetnju po njen i život njene porodice silovao.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Share:
comments powered by Disqus

Povezano sa ovim člankom

Gradovi